Kolmårdens varghägn – aningslöst om vilda djur

Lokalt, Sverige & Världen, VARGAR, djur och miljö Kommentera!

Igår blev en djurskötare dödad av en flock vargar i varghägnet på Kolmårdens Djurpark. Det var en chockerande nyhet och tankarna gick omedelbart till hennes anhöriga och till arbetskamraterna i parken.

  Vi är aningslösa i vårt agerande gentemot vilda djur, det konstaterar jag idag. Fortfarande kan man boka ”Vilda möten Varg” på Kolmårdens Djurparks hemsida. För 1095 kr per person får man träffa vargarna i deras hägn. Så här står det på sidan:

”Ulv, gråben, varg. En mytomspunnen legend har många namn och ett nära möte med vargen är en mäktig upplevelse. Så ta chansen att möta en varg! Tillsammans med en djurvårdare får du umgås på nära håll med vargarna i deras hägn. Och nyfikna som de är, så kommer de att hälsa på dig och har absolut inget emot att bli klap-pade. Gör det och få ett starkt minne för livet!
Närkontakt varg
Du är hos vargarna i en timme och du får då lära känna den mytomspunna vargen. Djurvårdaren finns med hela tiden och berättar allt du vill veta, medan du och vargarna bekantar er med varandra. Normalt är de skygga djur, men det upplever du inte här. Du kanske t o m får en nyfiken tass på dina axlar!”

Jag har själv mött vargen på det här viset – två gånger. Mina barn fick det i 15-årspresent av mig. Åldersgränsen är 15 år för ett besök i hägnet. Det var en fantastisk upplevelse – surrealistisk. Och är det inte just så dessa möten är – overkliga, egentligen inte möjliga.

Det är en konstlad upplevelse. Vilda vargar och ändå inte. Möjligheten att få komma dessa fantastiska djur nära. En dröm som förverkligas. En dröm som uppstått i en myt men också i en önskan om mer respekt för just vargen.

Respekt för vargen i våra svenska skogar. En respekt som måste till för att vi snart inte bara ska ha vargar i just djurparker. Vargar i inhägnader, i fångenskap – till människors förnöjelse och i bristen på respekt för de naturligt levande.

  Jag erkänner – jag levde ut drömmen om vargen. Det var fantastiskt att komma vargarna nära. Känna hur de välkomnade in oss – på deras villkor, villkor som vi följde. Fantastiskt att få en liten inblick i vargars beteende, revirtänkande och sätt att agera mot varandra. Inga slagsmål, inget bitande – bara högljudda morranden och rynkade nosar när någon lägre i rangen försökte sticka upp.

Vi hade en djurskötare med, kanske är det den kvinnan som idag är död. Hon berättade hur hon var ledaren i flocken och hur hon respekterades för det av vargarna. Djurskötaren kunde bestämma och få ordning på flocken.

Självklart kan jag förstå idag att detta var konstlat. Det var på människans villkor – inte vargens. Att vargar är vilda djur och inte hundar. Att vargar i fångenskap med närkontakt med människor blir ambivalenta. De blir störda och vare sig vilda eller tama. Allt för människans skull av olika skäl. Här ”dansar” till exempel Carolina Gynning med vargar i Kolmårdens Djurpark:

Jag läser i dagstidningarna att Kolmårdens Djurpark inte längre kommer att ta emot besökare i varghägnet. Det är rätt beslut. Förmodligen kommer människor aldrig mer att få chansen till dessa möten – också helt riktigt.

Som många andra levde jag ut en dröm. Det är dags att tänka om – på olika sätt – för vargens skull. Hur vill vi ha det? Ska vilda djur i våra skogar bli djurparksdjur eller finns den en chans till ömsesidig respekt på lika villkor?

Klicka HÄR för att komma till Svenska Rovdjursföreningen och HÄR för Föreningen Nordulv.

 

 

 
Premium Wordpress Themes by Natty WP. Web Hosting
Images by our golf tips desEXign.