Dagens predikan: Harmoni vs härskarteknik – lite bilder också från Arbogakarnevalen

ARBOGA, Arbogas Medeltidsdagar och andra begivenheter, Dagens predikan, Lokalt, Sverige & Världen, Tankar och funderingar... Kommentera!

Att finna harmoni behöver inte kosta några pengar. Har du funnit förmågan att lyssna till det lilla, ta tillvara det enkla så är mycket vunnet.

I morse kände jag en sådan ro när jag på morgontimmarna med fönstret på glänt lyssnade på det sakta strilande regnet. Allt var tyst – den enda som hördes var regndropparna mot kaprifolens lövverk. Regnandets musik och doften från kaprifolen gjorde min morgon! Så enkelt!

Inte gör det väl något att det regnar! Se så grönt och frodigt allt ter sig! Att sedan rädda ut en liten instängd fjäril bidrog till min morgonharmoni. Visst är det en härlig känsla att få öppna dörren – eller fönstret för att släppa ut insekten som så länge studsat på insidan av rutan. Känslan när den finner sin frihet. Så lite för att må lite gott. 🙂

Sonen tycker att jag går över gränsen när jag känner med krukväxterna när det regnar! Jag tänker: – Så hemskt det måste vara att som en torr, instängd liten krukväxt titta ut på det strilande, livgivande regnet. Överdrivet? Kanske – men jag ser alltid till att mina krukväxter är vattnade när det regnar! 🙂 

Harmoni och disharmoni. Igår pratade jag med sonen om en mycket bra föreläsning jag varit på, ledd av Kay Pollak Om hur vi beter oss mot andra och mot oss själva. Hur vi kan förstå att påhopp och negligéringar från människor inte har med oss själva att göra – utan visar på dåligt självförtroende och disharmoni hos den andre.

Jag kom att tänka på det igår när jag såg en rätt välkänd person i Arboga som lade sig vinn om att få mig att förstå att han hade sett mig men inte tänkte hälsa. Vi känner till varandra sedan många, många år.
Nu förstår jag att han känner sig hotad av mig och mitt skrivande. För känner man inte hot eller konkurrens från en person så hejar man glatt. Då är man på lika villkor – medmänniskor emellan.

  Liknande erfarenheter vet jag att en del av lokalpressens journalister har. Man nonchalerar kollegan, hejar inte – den andre är luft.
Så skönt då att känna att det inte är jag som gjort något fel. Jag behöver inte fundera på vad som kan ha orsakat beteendet hos den andre. Det är han eller hon som känner sig underlägsen. Som ett spel. Som härskarteknik – den teknik som ledamöterna i Arbogas kommunfullmäktige fått sig en duvning i! Hur man slutar upp med beteendet alltså. Kan behövas, det kan bloggaren skriva under på.

Gå in HÄR och kom till Wimab Utbildning för att hitta Kay Pollaks föreläsningar!

Så sluta upp med att försöka hävda dig själv genom att trycka till andra! Skaffa dig lite harmoni – det är enklare än du kanske tror.

  Harmoniskt eller ej – igår gick stora karnevalståget genom Arboga för 20:e gången. Lite mindre tåg än förr om åren men många människor hade ändå lockats ut på gatorna. Först i tåget körde Batmobil! Egenhändigt byggd av chauffören själv, Leif Garvin.
Därefter följde blåsorkestern! Idel glada miner hos publiken och folk dansade med. Särskilt kul tyckte bloggaren det var att se de romska kvinnorna i sina fina finska dräkter. De deltog inte i tåget men dansade till musiken och var glada ändå. 🙂

Många människor ute och det kändes som om vi var en enda stor familj!
En del nya inslag. Och de lite mer ”vanliga” sambadansarna.
Här dansar fina Mayra från Arboga för El Salvador!

God ”invandrad” mat serverades i Ahllöfsparken och bloggaren valde mat från Bosnien! Och fick samtidigt en liten pratstund med Alma som satt med sina släktingar vid bordet intill – alla komna från det vackra, forna Jugoslavien.

Så låt inte solen gå ner över din vrede, ett bibliskt citat. Utan försök att införskaffa harmoni och självtillit så att inte din egen osäkerhet förmörkar din nästas dag.

 
Premium Wordpress Themes by Natty WP. Web Hosting
Images by our golf tips desEXign.