Varför föda barn?

Baby, Lokalt, Personligt!, Sverige & Världen, Tankar och funderingar... Kommentera!

Här om dagen kom jag att tänka på anledningarna till att vi skaffar barn. ”Skaffar barn” låter lite vårdslöst men ni förstår vad jag menar.

Varför väljer vi att få barn och varför väljer några att inga ha?

2012 i Sverige kan vi kvinnor välja om vi vill bli gravida eller inte men också välja hur många barn vi vill ha, ett barn, två barn eller flera. Det finns  kvinnor som tyvärr inte har den möjligheten av medicinska skäl men då finns bland annat adoption som alternativ.

 Att vilja ha barn är en grundläggande känsla för mig men förr var det också en förutsättning för att överleva.  Att klara sig, bli många i familjen som kunde hjälpa till med försörjningen men också för en tryggad ålderdom.

  Hårt slit med barnarbete som tyvärr förekommer än idag i mindre utvecklade länder.

Föräldrar får, både med och mot sin vilja, många barn och barnen blir en förutsättning för överlevnad.

Anledningen till att jag började tänka i de här banorna var att min pappa blev inlagd på lasarettet och det blev påtagligt att han och mamma behövde hjälp. Vi kom samman i vår familj på olika vis och det kändes så skönt och tryggt att ha varandra.

Jag kände hur viktigt det är att ha barn, att ha syskon, att ha föräldrar. Inte för att kunna klara min försörjning, så som det var förr i världen i Sverige – utan rent känslomässigt. Att ha varandra.

Mina barn är det bästa jag har och nu känner jag att den dagen jag inte klarar mig så finns de där för mig.  För en pratstund, för en kram och kanske en hjälpande hand.

Barnlösa har kan ha släktingar, vänner och en fungerande social verksamhet i sin kommun – men det blir ändå inte riktigt samma sak.

Så mitt i vår självsäkra valfrihet där vi kan välja, eller välja bort barn i våra nya, fria liv, där karriären och självutvecklandet ska ha så stort utrymme – tänk till lite på vad det är som verkligen räknas. Vad som är värt något i livet.

Den dag du sitter där gammal och trött  är din chefstitel och dina pengar ingenting värt om du inte har kärlek, värme och omsorg.
  • Anders

    Jag instämmer. Kärlek, värme och omsorg är långt mycket viktigare än pengar och titlar. Men om jag förstår dig rätt anser du att barnafödandet är till för att man inte ska känna sig ensam när man blivit gammal? Eftersom vi, som har det relativt gott ställt, i dessa tider inte behöver barn för vår egen överlevnad… Jag anser att de som väljer att inte skaffa barn i dessa överbefolkade tider, gör världen en tjänst. Desto färre vi är, desto mindre förbrukar vi av jorden och desto mindre skit släpper vi ut. Inom rimliga gränser förstås. Jag tycker att Vi, läs människor, bör se bortom det egna egot och inte föröka oss i miljarder. Att ”skaffa barn” för att inte känna sig ensam kan jag tycka är en svaghet. Jag menar inte att klanka ner på alla som väljer den vägen, men det känns som det ofta rotar sig i brister i den egna självkänslan. Varför måste kärlek värme och omsorg bara vara intressant om det kommer från den egna familjen? Kan det inte vara lika speciellt om det kommer från någon från en annan släkt?
    Varför inte skaffa barn av ren kärlek?

  • Mitt inlägg var bara en lite annan aspekt av begreppet skaffa barn eller inte.
    Jag tror att reproducerandet ligger i generna, precis som hos djur. Att avstå från att föda barn ur miljösynpunkt pga en redan överbefolkad jord – tror jag inte är argument som går hem. Vem vill följa det rådet?

Premium Wordpress Themes by Natty WP. Web Hosting
Images by our golf tips desEXign.