Dagens predikan: Dårens tänder och andra påhopp

ASPERGERS och ADHD, Lokalt, Sverige & Världen, Vården, Vetenskap Kommentera!

För en tid sedan pratade jag med en äldre farbror som beskrev sin nya grannes barn. Han tyckte att den lilla flickan hade, vad han kallade, ”dårens tänder”. Jag vet inte vad han fått det ifrån kanske ”Stefan och Krister”? ”Skojiga tänder” som man kan köpa i skämtaffärer. Till exempel på Buttericks. Skämt som ska vara kul men som är en fruktansvärd plåga för den som har tänderna på riktigt, i verkliga livet.
Tänder som går att rätta till om personen får rätt hjälp. Via tandreglering med tandställning.

Men hur många barn har inte fått öknamn på grund av sina tänder! Sådant gör mig ledsen. Jag tror inte den äldre farbrorn menade att vara elak när han kallade den lilla flickans tänder för ”dårens”. Han var bara förhastad och obetänksam.

  Förhastat och obetänksamt men också idiotiskt var uttalandet från den norske psykiatriprofessorn Ulrik Fredrik Malt om Anders Behring Breivik!  Han påstår att Breivik har såväl Aspergers syndrom som Tourettes syndrom utan att han träffat honom för undersökning.

Jag reagerade med bestörtning när jag hörde detta och det gjorde även Carina Hellström, överläkare och specialist i psykiatri. Hon skriver idag i Svenska Dagbladet under vinjetten Brännpunkt – men med en lite annan vinkling än den jag gör.

Hon skriver i debattartikeln bland annat, citat: ”Diagnoser som är livslånga får inte kastas på någon på detta sätt. Inte ens på en massmördare, det är min åsikt.” Hon fortsätter sedan med en utläggning om övergrepp mot Breivik – vilket väl i och för sig kan vara fallet.

Det jag själv reagerar starkt på är hur lättvindigt diagnoser som Aspergers syndrom och ADHD kastas på mördare och andra våldsverkare! Uttalanden som blir stora, svarta rubriker i tidningarna och till ytterligare svår börda för de människor som faktiskt ha neuropsykiatriska diagnoser.

ATT HA ASPERGERS SYNDROM ELLER ADHD BETYDER INTE ATT MAN ÄR EN POTENTIELL MÖRDARE!!

Titta runt omkring dig! Fundera lite över kompisarna i bekantskapskretsen. Tänk på dina arbetskamrater. Jag är helt säker på att någon av alla du känner, har kontakt med eller umgås med – har någon av dessa egenskaper, som jag väljer att kalla det.

Att han Aspergers syndrom eller ADHD innebär INTE att man är ointelligent, inte har moral och etik, inte har begrepp och rätt och fel!

LÄS PÅ!
Till exempel via Riksförbundet Attention HÄR eller Autism och Aspergerförbundet HÄR!  
Här på NeuroNätet hittar du information om Tourettes syndrom!

Tyvärr är det inte helt ovanligt att människor som jobbar inom psykiatrin inte ens själva  har koll på begreppen.

Vill du läsa Carina Hellströms artikel i Svenskan – klicka HÄR! Rubriken lyder: ”Norsk psykiatri tycks har glömt bort all etik”. Det kan jag hålla med om Carina Hellström.

Sluta kasta ur dig påhopp och elaka anmärkningar! Tänk dig för innan du gör ogrundade, felaktiga uttalanden som sårar människor och gör livet än svårare!

Rosor från mina föräldrars trädgård.

 

 

 

 
Premium Wordpress Themes by Natty WP. Web Hosting
Images by our golf tips desEXign.