Sveriges Nationaldag

Bröderna katt och Vilda Wilma, Glasblåsargården i Arboga, Kultur, Kungligt, Lokalt, Sverige & Världen Kommentera!

Så här ser Google ut idag för den som söker där! Det är Sveriges Nationaldag!

  Och hur blev den det? Vi svenskar har alltid tyckt att norrmännen verkar ha så roligt på sitt syttende maj och jag tror vi är lite avundsjuka!

Men varför blev det just 6 juni? Jo, den dagen valdes Gustav Vasa till Sveriges konung år 1523.

Även 1809 års regeringsform utfärdades den 6 juni. Dagen firades då som ”Svenska flaggans dag” och det var först 1983 som  den fick status som nationaldag. 
2005 blev 6 juni helgdag och det betyder att i år är onsdagen den 6 juni en ledig dag, en så kallad ”röd dag”.

Men sedan 1996 är 6 juni också en ”salutdag”. Vad är då det? Jo, allt står att finna på Wikipedia och så här beskrivs ”salutdagen”:

  Salut ges normalt i Sverige på sex officiella salutdagar i en salutomgång om 21 skott med 5 sek mellan skotten med början på första slaget klockan 12.00 (söndagar och helgdagar kl 13.00). Denna salutomgång om 21 skott är enligt internationell praxis en officiell hedersbetygelse som ges för nationen vid till exempel nationaldagen.

Salutstationer finns på Skeppsholmen, Kastellholmne, Kungshall (Karlskrona), Fårösund, Boden, Kusthöjden (Härnösand), Vaxholms fästning och Skansen Lejonet (Göteborg)

Här hemma på Glasblåsargården hissar jag självklart den svenska flaggan på vår nationaldag. Men det bryr sig katterna inte ett dugg om. Trots lite solsken anar dom regn och har gått och lagt sig.

Ja, nog känns det lite tungt i huvudet som om oväder är på gång. Kanske man borde göra som Curry och sussa lite på örat.

Ha en skön nationaldag – den 6 juni 2012!

 

 

 

 
Premium Wordpress Themes by Natty WP. Web Hosting
Images by our golf tips desEXign.