Dagens predikan – om människor, kvinnor och tid. Och en och annan katt…

Bröderna katt och Vilda Wilma, Feminism och jämställdhet, Lokalt, Sverige & Världen Kommentera!

Det är en ljuvlig tid just nu! Jag är glad över att vi haft några kalla dagar, och nätter, för att våren ska stanna upp lite. Så att inte allt exploderar över några dagar och vi plötsligt har full sommar. Så att jag som människa hinner njuta lite av allt det vackra.

Hinna, ja. Hur ska vi hinna med allting? Livet är så kort och vi förmodas hinna med så mycket. Det värsta är att allt mer av vår korta, korta tid här i livet anses bör ligga på arbete – i tid och otid.

Här om dagen läste jag om Märta Tikkanen i en tidning. Hon säger sig kämpa för kvinnors rätt till egen tid.

Vad är egentid för kvinnor? Är det att göra arbetskarriär? Eller är det att vara mamma  till 100 %? Är det kanske att försöka kombinera alltihop? Men var någonstans ligger då EGENTIDEN för kvinnorna? Den egna tiden då hon får göra det hon själv helst av allt vill. Åka till Toscana? Börja släktforska? Ha tid för bästa väninnan? Kanske gå den där kursen hon tänkt så länge? Eller bara hinna strosa runt i naturen och upptäcka hur ljuvlig våren är?

Märta Tikkanen säger så här också, klippt ur DN:  Så kloka ord.
Och i en ålder av 77 har Märta Tikkanen upptäckt att egentiden kräver att hon inte har tid med en man på heltid.

Det påminner mig om en annan kvinna, Gudrun Schyman, som verkligen står upp för kvinnors rättigheter. Hon brukar ofta tala om den tidsbrist som många kvinnor lever under där en av orsakerna enligt Gudrun är ”vård av frisk man i hemmet”. Det ligger en hel del i det uttrycket. Det borde även de konservativa, ”traditionella”, kunna hålla med om.

Ändå verkar det vara svårt att ta till sig för en del kvinnor. Att det finns något annat. Att det borde gå att kombinera allting utan att fullständigt kollapsa av för mycket krav. OCH – att samma sak borde gälla män. Hur många män oroar sig över vad de ska välja – karriären eller farsa på heltid?

”If I had wanted to be ignored I would have bought a cat” sägs på en av Anne Taintor‘s härliga bilder. ”Om jag hade velat bli ignorerad skulle jag ha köpt en katt”. 🙂

Ja, så kan det vara! Katter gör som de vill, går sina egna vägar. Fast ibland är den viljan helt inriktad på just människan och då är det inte lätt att känna sig ignorerad precis…
Så här ser det ut ofta när jag försöker blogga!
Felix
vaktar sittandes på scannern…
Sen händer det här: Lätt att skriva då? Med en katt som ligger över armen! Nej!
När sen matte envisas med att vilja skriva klart bloggen ostörd händer detta. Operation uttittning! Kanske även kan kallas psykning. Han stirrar ut mig och väntar där tills jag gör som han vill. D v s jagar med honom till matskålen…
Alltmedan Wilma lurigt väntar invid skrivaren.

Nej, det är inte lätt att vara människa! Så skrev August Strindberg en gång. Min mor brukar säga ”Det är inte lätt att vara människa, man borde ha blivit skomakare”. Ett gammalt uttryck.
Jag är osäker på hur man som skomakare ska tolka det uttrycket. Menas det att skomakare inte är människor? Eller betyder det att skomakare verkligen ha funnit på rätt sätt att leva livet som människa?

100 % människa står det på den T-shirt jag köpte för några år sedan. Alla har rätt att vara 100 % människa – men hur är man det?

 Tja, man kan ju börja med att uppleva denna söndag med alla sina sinnen. Med eller utan katt! Stanna upp, leva i nuet en stund, ta tillvara. Det tänker jag göra! Och i det ingår att tillsammans med ett av barnen uppvakta en kär mormor i efterskott.

LEV – IDAG!
Imorgon kan det vara för sent…

 
Premium Wordpress Themes by Natty WP. Web Hosting
Images by our golf tips desEXign.