Whistleblower – och ynkliga jägare

Lokalt, Miljö, POLITIK, Sverige & Världen, VARGAR, djur och miljö Kommentera!

Whistleblower har ni kanske hört talas om? På Wikipedia finns följande förklaring:

”Whistleblower eller på svenska Visslare (ibland även direktöversättningen Visselblåsare) är ett ursprungligen engelskt begrepp för en person som påkallar, oftast genom massmedia, uppmärksamhet om korruption eller andra oegentligheter, och som i vissa fall löper risk att drabbas av negativa konsekvenser för detta.”

Nu var det inte just sådana personer jag tänkte på – utan de här och andra: Personer som visslar bra och då handlar det inte om vanliga bussvisslingar eller visslingar efter snygga tjejer!  Utan visslande som musikform! Eller är det musik? 

Jag försökte få lite information om vissling men det visade sig inte vara lätt. Inte ens Musikakademien i Stockholm kunde svara på om det handlar om musik, om man måste vara musikalisk eller ha sångröst för att också kunna vissla vackert.

Och varför kommer jag att tänka på något sådant här?? Jo, min pappa visslar – och han visslar otroligt bra! Han kan vissla de mest underbara melodier och det kan vara ur operetter men också gamla slagdängor.
Han berättade att när han var liten fanns det visslingstävlingar och jag söker på Internet och hittar att det finns sådana fortfarande, dock inte i Sverige. Den här mannen, Tom Bryant, har deltagit i tävlingen.

18-23 april i år gick den internationella tävlingen i North Carolina i USA – klicka HÄR för att komma till hemsidan! Årets vinnare finns HÄR! De är många deltagare i olika klasser – unga och äldre. Årets kvinnliga vinnare heter Akiko Shibata och kommer från Hirakata i Japan.

Jan Lindblad (1932-1987) visslade också och har gett ut skivor med melodier han visslar. Klicka HÄR för att t e x höra honom vissla ”Ack Värmeland du sköna”.

Klicka HÄR för att höra några av deltagare i World Whistling Championships. En 10-årig flicka från Japan är en riktig hejare på att vissla!  Klicka HÄR för att höra henne! Hon har vunnit tävlingen tidigare.

Ja, det var lite grann om visslandets konstart! Dock har min pappa inte nappat på idén att anmäla sig till någon tävling. Synd, tycker jag, för jag tror han skulle ha en hyfsad chans! 🙂

  Whistleblowers är ju annars folk som protesterar mot oegentligheter. Här kommer en sådan, enligt mitt sätt att se: Klipp ur dagens Bärgslagsbladet/Arboga Tidning. Jägare som säger upp sig i protest från s k eftersök för att de inte får utrota vargen i Västmanland Uppsägningarna kom efter ett möte i Sala där jägarna uppmanades att frånsäga sig uppdraget. Ynkligt jägare!

Vad är då ”eftersök”? Jo, det handlar om att spåra upp trafikskadade djur för avlivning. Läs mer HÄRNaturvårdsverkets hemsida.

Antalet viltolyckor med vilda djur inblandade är cirka 45 000 per år i Sverige. Ungefär 800 personer skadas mer eller mindre svårt varje år.
De farligaste olyckorna är kollisioner med älg och de flesta dödsolyckorna sker vid dessa olyckor. Övrigt vilt orsakar oftast bara skador på fordonet. (Wikipedia)

Att ett antal jägare som vägrar följa regeringens bestämmelser om rovdjur i Sverige säger upp sig från eftersök – torde vara bra. Vem vill ha sådana jägare till hjälp? De visar väl i stor grad egenmäktigt förfarande, likgiltighet inför lagen och brist på förståelse för uppdraget!

Tilltaget delas inte av Jägareförbundet.

Hur vore det om vi alla satte oss upp mot lagen? Om vi alla tog till egna medel om vi inte fick som vi ville? Jag tänker inte bara på djurrättsfrågor utan även i frågor om arbetslöshet, invandring, jämställdhet och andra frågor som får min blogg att explodera av kommentarer emellanåt.

Nej, låt det hetsiga, ansvarslösa jägarna säga upp sig och låt istället seriösa, pålitliga jägare fylla upp deras platser.
Och till de som tillhör gänget ”ansvarslösa” och som kommer med hot och trakasserier mot mig som person kan jag meddela – ni polisanmäls.

Ja, nog kan det behövas ett antal whistleblowers allt! Oavsett om man visslar till husbehov eller mer officiellt.

 

 

 

 

 




Premium Wordpress Themes by Natty WP. Web Hosting
Images by our golf tips desEXign.