Om brist på förståelse för ADHD och AST – om läraryrket och om tveksam ”Kollega”. Uppsnappat och urklippt

Arbete och rättvisa, ARBOGA, ASPERGERS och ADHD, Brott och straff, Lokalt, SKOLAN, Sverige & Världen, Vetenskap Kommentera!

Idag blir det lite uppsnappade saker och en del tidningsurklipp!

På torsdagar, d v s även igår, kommer den utmärkta Dagens Samhälle. I den läser jag det här: Om att Kalmar ställer upp för sina lärare.
Tidningen skriver om en del förslag som Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund har och som mottas väl av Kalmar kommuns politiker.
Bl.a. utmärkta idéer om hjälp för stressade lärare men som också ger alternativa karriärvägar. Nya lärarjobb för de som vill jobba mer med administrativa uppgifter. Man talar också om arbeten som liknar forna tiders tillsynslärare.

Till skillnad från en nyhet i Arboga Tidning som talar om lärarfackets oro för att lärare kommer att sägas upp då alla pengar går åt till datorer och läsplattor…

NÄR ska politiker förstå att skola och utbildning är det allra viktigaste och att där måste det stoppas in mer pengar, mycket mer!! Elever ska naturligtvis både ha elektroniska hjälpmedel och många, duktiga, stolta och glada lärare!

Dagens Samhälle hade också en bilaga igår. Den här:   ”Medicinsk vetenskap och praxis”Information från SBU – Statens beredning för medicinsk utvärdering.
Som av en händelse berör den bl.a. samma problematik som jag var inne på i gårdagens blogg! ”Gott om ADHD-metoder men ont om bra studier”.
Några citat ur artikeln som bl.a. talar om bristen på bra studier av behandlingsmetoder – och att alltfler får diagnoserna ADHD och AST (Autismspektrumtillstånd).
Ökningen under de senaste årtiondena har varit kraftig. Orsaken till detta är inte känd, och det finns en oro för att ökningen delvis skulle kunna bero på att det krävs en diagnos för att få tillgång till hjälp och stöd i skolan.”

Gå in HÄR för att läsa mera på SBU:s hemsida där bilagan finns i Pdf-format!

 Som medlem i Unionen, f d Sif, får jag medlemstidningen Kollega. Varken den eller fackföreningen har gett mig särskilt mycket under åren och det senaste numret av tidningen är inget undantag. Där finns bl.a. en, i mitt tycke, rätt tveksamt reportage:
Skribenten Johanna Rovira föreslår en rätt märklig metod för att må bättre på jobbet: 

Ingressen säger, citat: ”Den finns en hemlig formel inbyggd i romantiska komedier som får de flesta av oss att må bra när vi ser dem. Genom att identifiera ingredienserna kan vi göra vårt arbetsliv roligare och mer romantiskt.”

Sen beskrivs sex steg att följa: Intill artikeln finns filmbilder från bl.a. ”Pretty woman”. I den filmen ”jobbar” huvudpersonen som prostituerad.

De olika stegen talar om hur man väljer ut en okänd person, ”gör en ordentlig research på personen i fråga”, hur man utvecklar ”en aversion mot personen” – eftersom de ofta i romantiska filmer är de som avskyr varandra mest som får varandra på slutet, enligt Johanna Rovira.
Därefter beskrivs hur du ska se till att träffa personen – bor du i Karesuando så välj Stockholm (!). En ”birollsinnhavare” ska du också ha för att förvirra. Det kan vara någon ”alldeles odräglig, otrogen eller i själva verket inte så värst intresserad av dig”.
Steg 6: ”Efter att ha bearbetat din moatjé så att denna vet varken ut eller in när det gäller dina känslor, avslöjar du gärna genom floder av tårar och/eller nervöst stammande, att personen ifråga är dina drömmars man/kvinna och att du visserligen förstår att du inte är värdig, men att om, kanske, möjligen” – slut citat.

 Jag hade för mig att stalking var ett brott!? De sex stegen som fackföreningens tidning beskriver känns rätt skrämmande.
Dessutom undrar jag om inte Unionen borde få medlemmarna att må bättre på jobbet med andra metoder. Bättre arbetsklimat, mindre stress, kortare arbetstid och hjälp till de som är på väg rätt in i väggen – är bloggarens förslag – förutom de traditionella avtalsrörelserna.

Johanna Rovira har ett PS också, ”Om du redan har ett lycklig förhållande som du inte vill äventyra…”

Jag tycker det är anmärkningsvärt att en fackföreningstidning kan trycka något dylikt. Se till att arbetsplatserna är trivsamma och bra ändå och uppmana inte till bisarra förföljelser!
Det finns säkert ”kärleksdraman” ändå på våra arbetsplatser utan att facket behöver uppmuntra till det. Säkerligen finns det också en hel del, både män och kvinnor, som blivit lämnade för att partnern blivit förälskad på jobbet. Jag tror inte de personerna uppskattar artikeln.

Du kan ta del av artikeln genom att läsa tidningen on-line, sidorna 15-16. Klicka HÄR!

För mig var den s k ”rom-com-metoden” inte ett dugg eggande – men ÄGG kunde man däremot läsa om förra helgen. Den här bilden hittade jag i DN Söndag, påskdagen: Det är närmast en hel vetenskap att koka ägg! Äggen på bilden är kokade i 2, 4, 6 resp 8 minuter med olika resultat efter tycke och smak. Läs mer i DN genom att klicka HÄR!

Sist av uppsnappat och urklippt ett tips inför morgondagen om du befinner dig i Arboga eller har planer på att åka hit!

Njut dagen!

 
Premium Wordpress Themes by Natty WP. Web Hosting
Images by our golf tips desEXign.