Blodigt allvar

ARBOGA, ASPERGERS och ADHD, Bröderna katt och Vilda Wilma, Glasblåsargården i Arboga, Lokalt, Sverige & Världen Kommentera!

Det är 13 år sedan sist – men idag var det dags igen! Utanför vårdcentralen i Arboga har Blodbussen stått i ett par dagar. Nu på förmiddagen var sista möjligheten att lämna blod för denna gång.

4,5 dl blod tappas ur en blodgivare och det klarar en vuxen människa lätt av. Människokroppen består av mellan 4-6 liter blod. Bloggaren har tidigare lämnat blod 18 gånger men eftersom det är många år sedan blev det endast provtagning denna gång. Om jag åter blir godkänd blodgivare kommer jag att bli kallad till nästa blodgivning. Jag har blodgrupp AB Rh+ – inte så vanligt. Den blodgruppen har ungefär 5 % av folket.

Väl hemma igen åt jag min Polarmacka med renkött och drack min juice! Det är viktigt att lämna blod! Men det är också viktigt att veta vad som gäller för att få bli blodgivare. Är du intresserad – gå in HÄR och kom till Blod.nu. Där kan du välja län och se när Blodbussen kommer till just din ort!

Den här informationen finns bl.a. på Blod.nu:s hemsida:
”Självförsörjning med knapp marginal

År 2010 gav Sveriges blodgivare nästan 495 000 påsar blod varav cirka 488 000 användes till patienter. Socialstyrelsen uppskattar att 100 000 patienter får blod varje år. Av dessa får troligen minst en tredjedel blodtransfusioner som är direkt livräddande i akuta situationer. Alla patienter som behöver blod får det, men för att klara en trygg blodförsörjning skulle Sverige behöva en större blodgivarkår.”

Det behövs alltså fler blodgivare! Bli en du också!

Något annat som för mig är blodigt allvar är skällsord och nedsättande uttryck. Därför reagerade jag starkt på denna programrubrik i SVT och Utbildningsradion! ”Miffo-tv”!? Vad är det??

Jag citerar texten i programinnehållet: ”Miffon vill både ha sex och barn – trots omvärldens förmaningar”. Vadå miffon?? Vem är ett miffo?
Miffo är en förkortning av ordet ”missfoster”. Vem vill bli kallad så? Vem bestämmer vem som är en ”missbildad varelse” – som synonymen är till ordet missfoster?

Med erfarenhet av ADHD och andra egenskaper vet jag hur nedsättande och hårt det är att bli kallad ”miffo”. Vem har rätt att sätta det epitetet på en annan människa? Är det de som tror att de är ”normala”?
Vem är normal? Ingen! Normalbegreppet upprätthålls av rädda, hämmade personer som inte vågar ta sig ur en s k ”normalmall” som någon annan hittat på.
Skärpning SVT! Miffo-tv är inte OK när man vet vem som bestämt begreppet och varför!   🙁
Gå in HÄR för att komma till programmet i SVT.

  Lite bilder från gårdagen också! Kalas för dottern – även om hon inte fanns på plats!

Wilma blev så till sig av allt firande att hon blev vildare än vanligt…  När Wilma blir vild och galen ger hon sig alltid på den ljusgröna filten… Fråga inte varför! Hon snor in sig i filten och sparkar vilt med bakbenen i den. Efteråt blir hon helt slut och ligger mest och blinkar med ena ögat. Koko? Nej då, bara Vilda Wilma! 😀

Flaggan halades innan solens nedgång och då ville Curry vara med! Sen hissades vimpeln för första gången i år. Då är det vår på Glasblåsargården! 🙂
När äldste sonen fyllt år 1 november – och flaggan halats – då åker inte vimpeln upp igen utan får vila som markering för att den mörka årstiden är här. Sen när yngsta barnet fyller år 14 mars och flaggan halats på kvällen – då åker vimpeln upp igen! Nu är ljuset tillbaka, våren är här!

Ha en fin torsdag! Glöm inte att anmäla dig som blodgivare! Gå in på www.geblod.nu så får du veta hur och när!

 
Premium Wordpress Themes by Natty WP. Web Hosting
Images by our golf tips desEXign.