Tidningsklipp och bok jag läst

BÖCKER jag läst, Kultur, Lokalt, Personligt!, POLITIK, SKOLAN, Sverige & Världen, VARGAR, djur och miljö Kommentera!

Först boken som jag äntligen läst klart – fast känslorna är tveeggade. Skönt att ha läst ut den för den var rätt jobbigt – samtidigt tråkigt för boken var bästa sömnpillret när man har svårt att sova! Jag talar om den här: ”Ät mig” av den franska författarinnan Agnès Desarthe.
Agnès Desarthe är född 1966 och bosatt i Paris. Hon har enligt uppgift kommit ut med 10 romaner.
Ät mig” är en märklig bok. Den handlar dels om Myriam med ett brokigt förflutet men också om mat! Jag har inte ens hört talas om hälften av alla fantastiska anrättningar och bakverk som Desarthe beskriver. Här är några av alla, citat: ”Jag ser rullar fyllda av jordgubbsskum paradera förbi följda av stavar av rökt ål, alg- och svampknippen, kryddiga smördegskanapéer och honungsglänsande skivor av bottarga.”
Med hjälp av morots- och vallmokaka löser Myriam sina problem och otaliga är beskrivningarna av alla de fantastiska maträtter hon svänger ihop i ett minimalt kyffe i Paris.

  Hon är fenomenal på att formulera texter Agnès Desarthe och för en simpel ordsnok som jag är det himmelskt att ta del av. Här en beskrivning av minnet av en kärleksrelation: ”Sakta, sakta smälter packisen. Stora isblock bryter sig loss i dånet från en tuggande jättekäft. Spridda isberg flyter omkring i det djupblå vattnet. Vad alltihop känns varmt! Vad alltihop glittrar och blänker!”

En märklig bok som kanske varken passar bokmalar eller matkonnässörer. Skön sömn gav den mig i alla fall. För att inte vara helt orättvis mot författaren så fanns det nog en linje, om rätt mycket inbakad kalvläggsossobucco och gremolata. Ett sammanhang om en kvinna 40+ som tar sig ur sitt förflutna och finner en ny väg. Boken kan du bl.a. köpa HÄR  hos Adlibris – 44 kr i pocketformat.

Den här bilden tyckte jag passade boken!
Se vilken häftig klänning hon bär!

Tidningsklipp ur lokala Bbl/AT kommer här. Från tidigare i veckan: Arbetsplatsförlagd utbildning (APU)Azorerna och Malta låter ju trevligt – för dom! Ja, för inte är det lika kul  att jobba på en verkstad i Säffle eller på ett fik i Dals Långed. Fast i det här fallet har ju EU gått in och beviljat pengar till en resa över gränserna så då är det väl OK…
Det som irriterar mig är att vissa barn i vårt land inte ens får den grundskoleutbildning dom har rätt till enligt lag. Mer om skolan i vårt land kommer imorgon!
Läraren ”stannar bara fem dagar” på Malta läser jag. Ja, tänk så synd om honom.

Annat i tidningen väckte minnen till liv: Mora träsk! Dom lever tydligen än. Undrar om Leif Walter är lika ”entusiastisk” idag som då jag besökte ett uppträdande här i Arboga för så där 20 år sedan. (Mora Träsk bildades 1971!).
Leif Walter visade sig vara en surgubbe som i det närmaste verkade skämmas över sin show när de söta mammorna dök upp med sina telningar efteråt. Fast det kanske var hårda tider för en ung musiker – karln kan ju inte ha varit mer än i 30-årsåldern på den tiden. Han hade kanske andra drömmar med sin musik, drömmar som aldrig blev uppfyllda. Vad vet jag? Låtarna fastnade i alla fall och jag kan lätt som en plätt börja sjunga ”Fader Abraham” när som helst!

En annons fick mig också att gräva i hjärnans minnesarkiv! ”Lundins Blommor” 40 år! Jag minns Ulla Lundin, som inte hette Lundin på den tiden, och en blomsteraffär vid namn Oxalis. Den låg i den länga på Herrgårdsgatan där Pizzeria Sicilia och Byggnadsfirma Lund håller till idag. (Blomman Oxalis)
Min mamma besökte mer än gärna Oxalis Blomsterhandel och Ulla kom så småningom nästan att bli som en god vän till hela familjen.

Annat i dagens tidning:


Bild från Länsstyrelsens hemsida:   ”Allt vilt är fredag”.
Jag tänker inte kommentera med mera än att jag har agerat.

Kvinnodagen bjöd bloggaren på detta:

Förrätt Efterrätt

Avslutar dagens blogg med en uppmaning från min granne Rut om att leta igenom era hem efter sådant ni kan avvara! Kläder, skor, lakan etc. till ett hemlöst par!
Kontakta Rut Nilsson Sotos så här:

You can make a difference! Du kan göra skillnad!

 

 

 

 

 

 

 
Premium Wordpress Themes by Natty WP. Web Hosting
Images by our golf tips desEXign.