Tidig vår! Lev och låt leva!

Lokalt, POLITIK, Sverige & Världen, VARGAR, djur och miljö, Västra Mälardalen Kommentera!

Än är det inte ens mars månad men vi här i Västra Mälardalen börjar ändå tro att våren redan anlänt! Ni har väl sett ljuset! En lite suddig bild från himlen igår när solen gick ner. Vilket ljus!

Och imorse! Härligt! Hoppas det får vara så här nu så att det inte blir bakslag och Kung Bore kommer sättande igen och ruskar av sin mantel så att världen åter täcks av snö och is…

Visst blir man glad! Lycklig och hoppfull! Man vill leva! Lev och låta leva! Men det gäller inte för alla varelser i vår Herres hage av någon märklig anledning… Klipp ur lokala Arboga Tidning. ”Skyddjakt” – tillåt mig skratta om det inte vore så absurt! 
Så här läser jag om s k skyddsjakt på Wikipedia: Skyddsjakt på vissa djurarter som anges i Jaktförordningen får ske när det är nödvändigt för att förebygga skador.
Jaha, och vilka skador ha vargarna i Västmanland åsamkat? Det står nämligen så här också: Om något av rovdjuren björn, varg, järv eller lo angriper ett tamdjur (eller om det finns skälig anledning att befara ett sådant angrepp) får tamdjurets ägare eller vårdare döda rovdjuret under vissa förutsättningar, bland annat att det inte räcker att skrämma bort rovdjuret.

Jag undrar verkligen hur pass mycket man försökt ”skrämma bort” vargarna i länet? Skrämma – på olika vis. Pinsamt är bara förnamnet på den subjektiva och upprörande rovdjurspolitik som förs i det här landet.

Man har inte lyckats fälla någon varg, läser jag också. Trots att det tydligen dräller av vargar i trakterna här omkring så lyckas inte jägarna döda en enda en – trots att man dessutom jagar via helikopter! Jakt med helikopter är fruktansvärt!!

Som om inte detta vore nog så invaderas vi här i Västmanland också av lodjur!  De fullkomligt kryllar runt stugorna och därför ska nu 5 lodjur få skjutas. Läs HÄR i Bbl/AT  Skrattretande – visst – om det nu inte vore för att skrattet fastnar i halsen… Sen ska det visas upp! De duktiga karlarna med sina hundar har lyckats döda ett enda stackars lodjur! 🙁

Det ska gärna visas upp lite kränkande också! Visa vem som har makten! Avskyvärt!
(Fotot ovan är taget från en annan bloggerska, Selina, som också värnar om djur.)

Nej, dumma människor har bestämt att trots den livsbejakande och hoppfulla vår vi går till mötes så gäller det inta alla. Det måste bli ett slut på detta cyniska, inkompetenta sätt att bedriva rovdjurspolitik!

Jag försöker genom Miljöpartiet i Västmanland att få till en informations- och debattkväll men på rätt nivå.
En kväll där allmänheten får veta allt om framför allt vargar. Om deras beteende, hur man kan läsa av djuren, var vargen håller till någonstans i vårt län och kanske framför allt hur man vet att det faktiskt är en varg man har i närheten. Tolkning av vargspår men också hur man kan se till att vargen inte kommer närmare boningshuset.

Sen ska det till en debatt – men på den nivå där den bör föras – regeringsnivå. Majoriteten vs oppositionen! Inte en massa pajkastning mellan jägare och vargkramare – det leder ingenstans.
Vi får se om det går att styra upp en sådan informationskväll. För att få slut på hysterin. Lägga det hela på rätt nivå. Hjälpa de som är rädda – och leva, men också låta leva.

När jag var liten berättades det dumma sagor om ”stora, stygga vargen”. Men det fanns också en annan liten varg. Disney’s Zeke varg hade en son – lilla röda vargen. Det var väl någon som kom på, Walt Disney själv kanske, att det var lite fel det där med stygga vargar. Fär Lilla vargen var en snäll varg som gärna umgicks med de tre små grisarna!

Istället för idiotiska nätverk med rädda människor typ ”Rödluvan och mormor” så borde vi kanske starta ett med Lilla vargen som symbol!?

Eller ännu hellre – sluta tro på sagor och komma ut i verkligheten! En av många faktaböcker jag hittar är denna av Sven A Melin: ”Vargen för och nu” – fakta och sägen om ett rovdjur som hotas av utrotning i Sverige.

Varför inte våga förändring? Tänka lite nytt! Satsa på ett Varg i Västmanland! Safaris med tillhörande logi på några av alla konferensanläggningar och värdshus som finns! Lokala producenter får ett uppsving – Västmanland sätts på kartan! Turism och näringsliv blomstrar!  Vargsafari – i Västmanland. Klipp ur Bbl/AT och tidigare publicerat på min blogg 18 februari.

LEV! Och LÅT LEVA!

Ni skrikande rädda som vägrar ta in information och anpassa er till en förändrad omvärld är egentligen bara värda en tröttsam gäspning.

Boring…

 

 

 
Premium Wordpress Themes by Natty WP. Web Hosting
Images by our golf tips desEXign.