Valentin – varför firar vi honom som Alla Hjärtans Dag?

ARBOGA, Lokalt, Religion, Sverige & Världen Kommentera!

14 februari idag och Valentin har namnsdag. Samtidigt är nog de flesta medvetna om vad detta datum också innebär –
nämligen Alla Hjärtans Dag!

En av de lokala tidningarna tar också upp dagen förstås – så här: Så firar vi – beskriver tidningen och visar fyra par – man och kvinna.

Men är det verkligen kärlek mellan två par som den här dagen firas för? Jag har kontrollerat saken och ursprungligen fanns det flera män med namnet Valentin som kom att hyllas för sitt martyrskap och blev St Valentine.

Redan på 400-talet nämns Valentin. En av dessa Valentinar ska ha återgett synen åt sin fångvaktares dotter – allt enligt Wikipedia. Läs mera HÄR!

St. Valentine ses här i en kyrka i DublinIrland:

Först på medeltiden började denna dag förknippas med kärlek mellan par. Enligt Wikipedia uppstod möjligtvis detta genom en folklig föreställning om att fåglar i mitten av februari sökte och fann sin partner. Detta inspirerade pojkar och flickor att fundera på vem som skulle bli deras Valentin, det vill säga vem som de skulle hålla ihop med minst ett år framöver.

Jag tycker att man kan fira alla denna dag! Alla som betyder det där lilla extra för en. Det kan vara partnern, självklart, men också en god vän, syskon, föräldrar eller varför inte en liten katt! Kattkram med Curry!

Jag har tur som har tre katter att krama! Felix – medarbetaren vid bloggen! Och Vilda Wilma som kan gäspa på beställning! 🙂 Det är sant! Så fort man klappat och kelat med henne och slutar – så gäspar hon! Märklig kisse – Vilda Wilma!

Förresten behöver det inte vara 14 februari för att du ska uppskatta en när och kär vän! Gör det oftare! Så enkelt och så uppskattat att säga något snällt, ge en kram eller bara ett leende mot någon du möter på gatan.

Idag låg nysnö på marken när jag vaknade. Väldigt onödigt, tyckte jag som redan fått vårkänslor! Igår kväll såg det så här vackert ut på Valskograkan när jag åkte från Köping.

Och så här vid Stureleden i Arboga.

Ha en riktigt fin och skön ALLA HJÄRTANS DAG! Klappa dig själv på axeln och tala också om för dig själv hur bra du är! KRAM på er!

 

 




Premium Wordpress Themes by Natty WP. Web Hosting
Images by our golf tips desEXign.