Bryr du dig om din livmoder?

Lokalt, Sverige & Världen, Vården Kommentera!

Livmoder är väl ett vackert ord! Liv moder.
En moder som ger liv! När jag fått mina barn hade jag Uterus som lösenord på datorn på jobbet. Uterus är latin för livmoder. Så fantastiskt tyckte jag den var – livmodern.

Men bryr kvinnor sig om sin livmoder? Ser till att den mår bra? Så att det inte uppstår cellförändringar som kan leda till cancer.
Vart 3:e till vart 5:e år blir kvinnor mellan 23 och 60 år kallade till en barnmorska för cellprovstagning. Så också jag. För 100 kr får du veta att din livmoder är OK eller får hjälp i tid att förhindra cancerspridning.

Provtagningen är enkel och smärtfri! Ändå kommer långt ifrån alla kvinnor som kallas till undersökningen. Varför?
Gå in HÄRStockholms Läns Landstings hemsida. Där kan du också klicka på en animerad film som visar hur undersökningen går till.

Var rädd om dig och om din livmoder!

Det här är Karin Linde: Född 1889 och på bilden 20 år.
Karin lever förstås inte längre men hon blev nästan 100 år. Det som förundrade mig medan hon levde var att hon var så tacksam för allting. Trots att hon tidigt blev änka och att hennes ende son dog blott 55 år gammal. Och trots krämpor och besvär – så var Karin Linde så tacksam.

  Jag förstår henne bättre nu – med tiden. Ju äldre man blir ju mer tacksam blir man. Tacksam över hälsan, tacksam över älskade barn, tacksam över hem, vänner, jobb, mat på bordet. Tacksam också över så enkla saker som att få vakna varje morgon. Så enkelt – men så ofantligt stort!
Trots gråtrist väder och regn – ändå uppleva gåvan att få vara med ett tag till. Få uppleva en ny dag – som den här, en höstmorgon med mustiga färger.

Så var rädd om livet och känns tacksamhet och glädje. Låt inte sorger och bekymmer förmörka din dag. Lena Nevander Friström, psykoterapeut och föreläsare, var född samma år som jag. Hon sa bl.a. dessa minnesvärda ord: ”Livet är kort, livet är nu och döda är vi väldigt länge”. Lena Nevander Friström avled 2008.

Jag avslutar dagens blogg med en dikt av Bo Setterlind.

Var rädd om livet,
det skall glädja dig,
var rädd om ljuset,
det skall leda dig,
var rädd om mörkret,
det skall skydda dig,
var rädd om slutet,
det skall rädda dig
Bo Setterlind

 




Premium Wordpress Themes by Natty WP. Web Hosting
Images by our golf tips desEXign.