Vad har hänt med BB-tiden??

POLITIK, Sverige & Världen, Vården Kommentera!

Bloggaren har fött tre barn och varje gång upplevt BB-tiden som ljuvlig. Det var både en tid att få lite vila efter 9 månaders graviditet och en kanske kämpig förlossning – men också tid till att lära känna sitt nya barn. En tid då man i lugn och ro kunde komma igen, fick amningen att fungera och en chans att njuta ensam med sitt nyfödda barn.

Att bli gravid och sen föda ett barn är en stor omställning både fysiskt och psykiskt. Att då få tid efteråt att hinna med  – var guld värt.
Och BB-tiden var så kvinnlig! Man kom så nära de andra mammorna! Jag minns alla de mammor som låg på salarna under alla mina tre barns födelse. Många av dom kom att betyda oerhört mycket för mig. Margaretha som låg i sängen intill när jag fött mitt första barn. Som lugnande talade om hur jag skulle göra när allt blev panik med mjölkstockning och barnskrik.

Ann-Louise, då jag födde barn nummer två! Eleonor, Rås-Marie och de andra som låg i samma rum som jag då mitt tredje barn föddes. Annelie som kom mig så nära men som inte lever idag… Som alltför tidigt rycktes bort pga svår sjukdom.
All närhet och värme, all delad oro men också tröst och  lycka.

När jag födde barn fick alla mammor välja! Välja hur de ville föda! Och – hur länge de ville stanna på BB! Jag stannade 1 vecka med varje barn. Det var skönt att hämta andan och umgås bara med den lilla nyfödda när två andra barn väntade hemma.

  På den tiden låg barnen i rad och sov i barnsalen om natten på BB. Den nyblivna mamman fick chans att sova lite! En barnsköterska smög försiktigt in om natten och la barnet till bröstet när det hade vaknat och var hungrigt. Nästan som i sömnen ammade man sitt lilla barn. Sen tryckte man på knappen och sköterskan kom åter och hämtade barnen. Så lugnt och skönt och stilla. Så välbehövligt!

Idag åker mammor hem samma dag som barnet föds! Jag känner en ung mamma som fick lämna BB efter 6 timmar! Helt sanslöst, enligt mitt sätt att se! Det kan inte vara bra vare sig för barn eller mamma – men det handlar, naturligtvis, bara om pengar! Hur länge ska vi gå på sådant? Hur länge ska vi bara acceptera utan protester?

Men välfärdslandet Sverige ser bara arbete och produktion som tecken på välstånd och framgång! Det är de hårda bitarna som gäller! Inte omsorg och vård. Därför satsar man inte på skolan! Därför är läraryrket nedvärderat och underbetalt! Därför är sjuka människor simulanter som bara kostar samhället pengar och gamla bara till besvär. Och därför ska också mammor och barn kasats ut från BB så fort som möjligt.

Vad värderar vi som viktigt? Vad är värt att satsa på? Vad genererar framgångar på sikt? Fundera på det.

 

(Alla bilder på sidan är hämtade från Internet via Google.)

 




Premium Wordpress Themes by Natty WP. Web Hosting
Images by our golf tips desEXign.