Engelbrekt Engelbrektsson, Karl Knutsson Bonde, Erik Puke och biskop Thomas från Strängnäs – alla på plats i Arboga!

ARBOGA, Arbogas Medeltidsdagar och andra begivenheter, Lokalt, Sverige & Världen Kommentera!

Idag kan Engelbrekt Engelbrektsson och dom andra grabbarna ses i stan – detta nådens år 1436 i Arboga!! Fast det är ju 2011 i övriga Sverige förstås…

Sista dagen idag, sista chansen att bevista Medeltidsdagarna i Arboga för denna gång! Klicka HÄR för att se dagens program!  Här är bilder från gårdagen:

Det Stora Festtåget avgick från Ahllöfsparken där uppklädda medeltidsbor samlats!

Många nära och kära, vänner och bekanta kunde ses i myllret av folk! Fager Anna med sonen William! Maken Ulf skymtar bakom.

Denna fina lilla medeltidsfamilj fanns också på plats!
David och Cecilia med liten son!

I väntan på att folk ska samlas.
Festtåget börjar ta form

– och ger sig av.

Mot Stora Torget i Arboga. Först skulle en man få sin dom för utfört hor! Här läses domen upp! 

Fången förs fram, vilt protesterande! Men vad hjälpte det! Döden genom halshuggning blev straffet! ”Må lagen ha sin gång. Rättvisan tar vi en annan gång” – så ungefär formulerades domen…

Sen kom brudparet!

Susanne Ånstad och Karl Björk! 

Men alla tyckte inte att Karl hade rätt till sin brud! Denne man klev fram och påstod att avtal gjorts upp om att han skulle få äkta skön Susanne! Han utmanade brudgummen men en vakt klev in i brudgummens ställe! Sen blev det strid om vem som hade rätt till den fagra bruden! Olle af Arboga bevittnade det hela! Allt slutade väl, förstås, och brudparet fördes iväg mot kyrkan för Medeltida Bröllop!

Västerlånggatan denna lördag: Trångt till en början men eftersom koncentrationen till denna gata numera inte är lika stor som förr var det mycket lättare och bekvämare att ta sig fram.

Engelsk fudge för alla smakriktningar fanns att köpa! Flöjter, mungigor eller kanske en liten occarina kunde falla i smak?

Koppning utfördes!

Sen gjorde vi ännu ett besök i Kyrkparken! I ett av stånden såldes svärd, knivar och hjälmar! Ja, det kanske kan behövas något effektivt att försvara sig med denna tid – ”the dark ages” – som den mörka Medeldtiden också kallas.

Häst och vagn tog människor mellan olika platser i staden. Lördagen avslutades för bloggarens del med final i Medeltidsrodden: Efter den heta upplevelsen behövdes något svalkande! ”Hård”, heter ölet som bryggts lokalt av Strömsholms Brygghus! Utsökt gott! Men det fanns andra sorter att välja på också – bl.a. Slussvaktaren och Tok-Olle! Klicka HÄR för att komma till Strömsholms Brygghus!

Ölen intogs med mat från Ögir tillfälligt utlånade från Köping till Rådhusgården i Arboga!

Vilken dag! Strålande solsken! Glada människor! Äventyr, skoj och skratt! God mat och dryck! Kan man önska mer?

Sen somnade man nöjd och glad…

 

 
Premium Wordpress Themes by Natty WP. Web Hosting
Images by our golf tips desEXign.