Lyckholmska villan och byggnadsvård…

Lokalt, Miljö, Sverige & Världen Kommentera!

  S k lagfarter brukar numera åter publiceras i det lokala bladet och för en tid sedan läste jag att ett visst fastighetsbolag köpt Engelbrektsgatan 2 i Köping. Jag kände rysningar efter ryggraden och undrade om Engelbrektsgatan 2 var det hus jag trodde att det var. Jo då, mycket riktigt! Så här skriver Bärgslagsbladet/Arboga Tidning idag:

Köpare är fastighetsbolaget Anno 1872 som ägs av en tandläkare, Eric af Geijersstam (ja, han stavar efternamnet så!). Rysningarna jag fick beror på att jag känner till denne fastighetsägare. Hans bolag har två hus här i Arboga och som granne till ett av dom har jag fått höra hur skötseln av husen går till…

Eric af Geijersstam säger i tidningen att bolaget har som syfta att rusta upp kulturbyggnader och se till att dessa inte förfars… Jag letar efter företagets hemsida men får upp detta när jag klickar in på den: ”Not Found”

Däremot breds det på ordentligt på Byggnadsvårdsnytts hemsida om företaget: ”Fastighetsbolaget Anno 1872 visar att god byggnadsvård också kan vara lönsam.” 

Citat från sidan: ”Att höra Eric berätta om sina projekt är en fröjd för örat och en sällsynt trevlig bekanskap för en byggnadsvårdare som mig. Genom verksamheten i sitt fastighetsbolag visar Eric att det både går att renovera våra gamla hus på ett byggnadsvårdsmässigt korrekt sätt och dessutom få en god ekonomi i det. ANNO 1872 är ett klockrent föredöme för fastighetsförvaltare landet över.”
HÄR kan ni läsa mera om vad Svenska Byggnadsvårdsföreningen skriver.

Jag storknar nästan när jag hör hur lättlurade en del kan vara! Visst kan man ha goda idéer och fantastiska planer – men det gäller att sätta dom i verket också. Visa på resultat. Om hur detta bolag har förverkligat sina visioner borde de som bor i Eric af Geijersstams hus svara på.
Som granne har jag hört en hel del skräckhistorier liksom hur omöjligt det är att komma i kontakt med fastighetsbolaget då problem uppstår.

”Det kommer att bli en långsam, varsam renovering” säger den nye ägaren av Lyckholmska villan. Med betoning på ”långsam” då, är bloggarens kommentar.
Jag hoppas hyresgästerna i Lyckholmska villan sätter press på af Geijersstam och att de kräver resultat. Jag hoppas också att de ser som en självklarhet att alltid kunna komma i kontakt med fastighetsbolaget. Kanske lite samarbete mellan hyresgäster över kommungränserna vore ett bra förslag! Som Bbl/AT skriver idag så äger Eric af Geijersstam husen Östra Nygatan 2B och Storgatan 67 i Arboga.

Som företrädare för Miljöpartiet i Arboga har jag lämnat in en motion om inrättandet av ett Byggnadsvårdspris i Arboga. För att se till att unika byggnader bevaras i kommunen. En av anledningarna till motionen var Eric af Geijersstams sätt att sköta sina fastigheter i Arboga. Klicka HÄR för att på sidan 18 se motionen!

Jag tycker verkligen att Lyckholmska är värd ett bättre öde än som det tidigare har behandlats!

Klicka HÄR så kanske Bärgslagsbladet/Arboga Tidning så småningom har uppdaterat till dagens nyheter.

På tal om byggnadsvård – Jädersvägen i Arboga var vägen mot Fellingsbro och världen för några år sedan.

Nu påminner den mest om en igenvuxen byväg. Lugnt och stilla är det på vägen i alla fall – vägen som numera slutar vi Emaus kyrkogård. Dit beger jag mig allt som oftast av en helt annan anledning än man kan tro! Nämligen denna: Mer avslöjar jag inte än att pullorna får betalt för leveransen och att äggen är fantastiskt goda!

Mitt goda te skänker mig förutom njutningsfulla fikapauser också visa ord på vägen. Det har jag berättat om tidigare. Med anledning av allt hemskt som hänt i Norge tycker jag dessa två visdomsord passar bra. ”Glöm det förflutna, ändra fokus och vänd dig mot framtiden” – ungefär. Vi måste få sörja men vi måste också gå vidare.
”Förändring måste komma inifrån”. Så sant!
Låt det som hänt i Norge bli starten på en förändring mot mer öppenhet, mer solidaritet och mer värme och samhörighet!

 
Premium Wordpress Themes by Natty WP. Web Hosting
Images by our golf tips desEXign.