DN legitimerar jakt på sjuka!

Lokalt, POLITIK, Sverige & Världen Kommentera!

Bloggaren har DN på söndagar – en aldrig sinande källa för nya blogginlägg.
Igår hade DN en ledarartikel man bara inte kan undvika att kommentera I rättvisans och saklighetens namn blir det ett måste!

DN:s ledare har synpunkter på sjukförsäkringen – eller hellre – på de personer som vill få del av den. ”Ingen väg tillbaka” är rubriken och i ingressen står följande, citat: ”Sjukförsäkringen behöver justeras. Men huvudprincipen måste ligga fast. Att sjukskriva människor som i grunden är arbetslösa är fortfarande en dålig idé.”

???

Därmed hänger DN på den norm som antagits i Sverige att sjuka är fuskare. DN antyder att människor som blir arbetslösa lurar till sig sjukskrivning!

Längre ner i artikeln ifrågasätter DN:s ledare den uppfattning som många sjuka har – att de jagas av Försäkringskassan och kränks. DN:s resonemang går ut på att för 10 år sedan var de sjuka besvikna på att Försäkringskassan inte hörde av sig – idag blir sjuka upprörda när handläggaren ringer hem på kvällen.

DN verkar tycka att det är märkligt när Jenny Fjell, en av de läkare som hårdast kritiserat de nya försäkringsreglerna säger, citat ur tidningen: ”Inte ens en medvetslös kan självklart sägas vara arbetsoförmögen eftersom hon rent teoretiskt skulle kunna arbeta som fotomodell.”

DN:s ledarskribent fortsätter: ”Visst kan man tycka att det är ett problem att arbetsförmågan prövas mot en fiktiv arbetsmarknad – och inte mot jobb som faktiskt finns. Men vad är alternativet? Att som förr sjukskriva människor som i grunden är arbetslösa eller som inte kan utföra det yrke de en gång skaffade sig? Ska Försäkringskassan, som förr, förtidspensionera 25-åriga vårdbiträden med ont i ryggen?”

???

Bloggaren misstänker att det är Hanne Kjöller som skrivit ledarartikeln denna söndag  – hon brukar var den främsta ivraren av devisen att sjuka fuskar.

Ledarartikeln är osaklig och bollar byråkratiskt mellan olika fiktiva och reella utgångspunkter, lösningar och mål. Sådana ledare borde inte få publiceras i Sveriges största morgontidning!

Vi har nog med insinuerande människor på olika nivåer som ifrågasätter sjuka människors rätt enligt lagen om sjukförsäkring! Att sen dessutom antyda att de sjukskrivna egentligen är arbetslösa som inte har lust att prova andra jobb – är skamligt och oseriöst!
Ledarskribenten kanske skulle fundera på det faktum att många av de långtidssjukskrivna också blivit av med anställningen pga långvarig sjukdom och därmed förutom att vara sjukskrivna även blivit arbetslösa!

Jag är säker på att de flesta människor vill ”göra rätt för sig”. Att sjuka mest av allt skulle vilja bli friska igen.
Insinuationer som i DN:s ledare gör ingenting gott – utan fyller bara på fördomarna och de förutfattade meningarna om sjuka!

Det svenska samhället – inklusive DN – måste ta de sjuka på allvar! Fundera på varför människor blivit sjuka? Hur förebygga för kommande sjukdomsfall? Rehabilitering individuellt och –  se alla människor som resurser när och om de har ork och möjlighet att arbeta igen! Dolkstötar i ryggen har aldrig gjort någon gott!

Läs hela ledarartikeln ur DN genom att klicka HÄR!



 

 




Premium Wordpress Themes by Natty WP. Web Hosting
Images by our golf tips desEXign.