Små och stora katastrofer – och vi som röstade NEJ 1980!

Ankdammsnytt, Bröderna katt och Vilda Wilma, Lokalt, POLITIK, Sverige & Världen Kommentera!

Denna soliga, underbara morgon i mars vill man helst inte tala om katastrofer – varken små eller stora. Men dom finns ju där ändå naturligtvis. Vissa lättare att skaka av sig medan andra kryper in på bara skinnet, kanske bokstavligen till slut…

”Hälsofarlig mängd radioaktiv strålning”, läser jag på Svenska Dagbladets nätsida. Katastrofen är så fruktansvärd att man har svårt att ta in den, än svårare att överblicka konsekvenserna.

Nu vet jag att jag röstade rätt när jag sa NEJ till kärnkraft en gång. Det visste jag ju redan då och protesterade vilt men fick uppleva Socialdemokraterna lansera Linje 2 – ett lurendrejeri och en bluff för att se till att kärnkraften vann.

Trots Harrisburgolyckan 1979 – ”den osannolika händelsen” – kom alltså vi dumma svenskar att rösta JA vid folkomröstningen 1980. Så här såg alternativen ut:

  1. Linje 1 innebar att kärnkraften skulle avvecklas i den takt som var möjlig. Man skulle avvakta att förnybara energikällor blev tillgängliga och ingen ytterligare kärnkraftsutbyggnad skulle få förekomma.
  2. Linje 2 var i princip identiskt med linje 1, men krävde även att alla framtida energianläggningar av betydelse skulle ägas av stat och kommun.
  3. Linje 3 sade ett definitivt nej till utbyggnad av kärnkraften. Vidare förespråkades att all kärnkraft skulle vara avvecklad inom tio år.

Så här blev resultatet: Linje 1 fick 18,9 %, Linje 2 fick 39,1 % och Linje 3 fick 38,7 %.

En riktig skandal alltså! Kärnkraftsmotståndarna hade vunnit lätt om inte S gått in med sitt trick! Det var då jag verkligen blev politiskt intresserad och bestämde mig för att aldrig rösta på Socialdemokraterna. Man var ung och naiv kanske, men det löftet har jag hållit.

Läs om omröstning m m på Wikipedia genom att klicka HÄR!

Andra mindre katastrofer – men en katastrof för de som drabbas är denna Ankdammsnyhet: Min gamla skolkamrat Håkan Isaksson visar på kalhygget längs med Hjälmare kanal och oroas över kommande turistsäsong. Håkan och m/s Tor gör populära kryssningar sommartid på kanalen. Här skeppet Gustaf Lagerbjelke som också trafikerar kanalen.

Mindre trevligt att visa turister en sådan här omgivning: Sveaskog som äger marken försvarar sig med att flera träd var i dåligt skick och att risken för nedfallande träd i kanalen var stor.
Jag är helt okunnig i skogsavverkning men undrar stillsamt om inte träden kunde ha fällts på ett snyggare sätt? Dessa höga stubbar som sticker upp längs kanalen är verkligen ingen trevlig syn. Var finns känslan och estetiken – för att inte tala om vården av naturen??

Klicka HÄR för att komma till Arboga Rederi AB och läs om de så populära båtturerna!

Inget finns ännu om nyheten på Bbl/AT:s hemsida… Då är det tur att Feel in the Blogg finns! 🙂

Eländes elände och mer elände! Men nu till något ljusare! Våren! Solen! Så här såg det ut igår på min gård! Curry tog sig en promenad i solskenet.

Med svansen i topp! Liksom matte njöt han av solen och värmen.

Bilen tvättades ren och fin! Även det ett vårtecken!

Självklart måste vi ta del av nyheter – även de dåliga – men glöm inte att också ta vara på de ljusa stunder som finns. Den här bilden säger inte mycket i förstone – men den visar att vimpeln är på plats! När vimpeln är uppe igen – då har våren kommit till Glasblåsargården!

 

 
Premium Wordpress Themes by Natty WP. Web Hosting
Images by our golf tips desEXign.