Spel med livet som insats…

Lokalt, Sverige & Världen, VARGAR, djur och miljö Kommentera!

Ett nytt litet liv har kommit till världen. Tyvärr blev det en travhäst…  Ur Aftonbladet från 2007 citerar jag följande om bilden: ”Nu har den förre stjärntravaren Västerbo Daylight blivit mamma – igen. Far är skandalomsusade Jag de Bellouet. Här är fölet med supergener. Stoet som föddes natten till lördagen har alla förutsättningar i världen att bli en riktigt bra travare.”

Jag söker på Google efter varför hästen Jag de Bellouet kallas skandalomsusad och finner att det beror på att den dopats inför lopp. Det är alltså inte hästen som bör kallas skandalomsusad utan ägaren och stallet!

Varför en blogg om travhästar igen? Jo, i dagens Arboga Tidning läser jag om hur mycket pengar som Arbogabor m fl satsar på just travsport!

Jag läser att i Arboga spelades det för 14,8 miljoner förra året! Kungsör – 12,6 miljoner och Köping 37,8 miljoner kronor! Om man räknar per invånare i t ex Arboga blir det 1522 kr per person! Då är alltså spädbarn, åldringar och folk som aldrig skulle sätta en spänn på trav inräknade!

Det ska m a o inte snackas om fattigSverige eller att folk har dåligt ställt! Folk har pengar och tyvärr lägger dom pengarna på travsport – ett spel och dobbel som inte har ett dugg med sport att göra, trots namnet!

En travhästs liv är ett helvete! Så fort jag skriver dessa sanningens ord får jag påhopp och mothugg direkt. Folk som försöker intala mig att ”hästarna blir SÅ väl omhändertagna och har det SÅ bra”. Ren bullshit! Dom vårdas av en enda anledning – att springa in så mycket pengar som möjligt! För att kusen ska röra på benen behövs mat och vila, självklart! Sen kör en del med doping, piska och elfösare i lönndom för att hästen inte orkar så mycket som tränaren och stallet hade tänkt sig!

Ego Boy, en känd travhäst på 70-talet segnade ner död i sin box 1974. I Aftonbladet läser jag, citat: ”Ego Boy är sagohösten från Rättvik som vann Elitloppet 1973. Ett år senare hittades hästen död i sin box. – Det var mystiskt. Man vet ännu inte riktigt vad det var som hände, säger Anders Klasson, travbanechef på Rättvik”. Ego Boy blev 7 år.

På Internetsidan ”Stallet” står det en hel del om travhästar. Jag citerar: ”Hästar importeras i större utsträckning, tränas och tävlas med betydligt kortare livslängd än för bara tjugo år sedan. Elithästar eftersträvas, storbanor bygger verksamheten på unghästar, elit och catchdrivers. Travhästar som inte tjänar tillräckligt med pengar, får inga ”poäng” och riskerar snabbt att bli överflödiga.(Understrykningarna är gjorda av mig.)

Som jag skrev ovan får jag alltid en massa motargument när jag påtalar att travsport är djurmisshandel. En av kommentarerna handlar om just travhästar som slaktas i förtid. Jag läser på Djurens Rätts hemsida, citat:

”Det är inte alla travhästar som slaktas när de tävlat färdigt!”

Nej, det stämmer, men det är ett faktum att de flesta travhästar slaktas i förtid. Det finns exempel på att man kan åka till travbanor och ”hämta en travare” – helt gratis! De är inte värda någonting i tränarens/ägarens ögon om de inte kan springa. Det finns undantag men majoriteten av travhästarna går detta öde till mötes.

Ni som vill läsa fler felaktigheter och dåliga argument om travsport kan gå in HÄR och läsa en sammanställning gjord av Djurens Rätt. De argument som finns upptagna är, citat:

Vanliga argument


En del travhästar försöker själva ta sig ur eländet. Ren överlevnadsinstinkt antagligen. Precis som när man hör om kor och grisar som rymmer från slakthuset.

Bilden är från Aftonbladet, hästen heter A.S.A.Riverdance och händelsen inträffade på Gävletravet i december förra året. På sidan Travnet läser jag om händelsen, citat: ” Hästen däremot klippte i sken och försökte sedan hoppa över ett staket för att komma tillbaka till stallbacken – med sulky och allt i hasorna. Det gick inget vidare. Hästen kom över staketet, men slog i benen och störtade ner i marken. Det såg mycket otäckt ut, men enligt Gävletravet ska även A.S.A.Riverdance klarat sig bra. Tur i oturen, således…”

Spel med livet som insats…

Folk i Arboga, Kungsör och Köping har det gott ställt! De spelar på trav för över 65 miljoner kronor förra året!! Enorma summor! Om 1 % av den summan, ynka 1 %, gick till djurskydd skulle det innebära 650 000. 650 000 kronor bara från KAK varje år! Om Kattvännerna i Köping (ingår i Djurskyddet Sverige) fick bara en liten del av den summan varje år skulle de bli fantastiskt glada!

Tänk på djuren! Ta in i skallen att travsport är djurplågeri! Satsa inte era surt förvärvade slantar på sådana dumheter! Spara samma summa som ni tänkt satsa! 100 kr i månaden blir 1200 på ett år! Gör något roligt och djurvänligt för tusenlappen och skänk resten till t ex Djurens Rätt eller  Djurskyddet Sverige! Klicka HÄR för att komma till Djurens Rätt! Och HÄR till Djurskyddet Sverige!

Avslutar bloggen idag med en bild från just Arboga. Till synes bloddränkt lyste himlen imorse.
Premium Wordpress Themes by Natty WP. Web Hosting
Images by our golf tips desEXign.