Minnet hos Arboga Minne

Ankdammsnytt, Lokalt, Sverige & Världen Kommentera!

Jag är medlem i Arboga Minne, en hembygdsförening som ligger mig varmt om hjärtat. Denna förening ger ut en årsbok och det är med stor glädje och förväntan jag kastar mig över den när den kommer i brevlådan! 2011 års årsbok har ett kapitel om Arboga Glasbruk vilket gladde mig mycket. Jag bor nämligen på Glasblåsargården, glasblåsarnas arbetarbostad en gång i tiden.

Döm om min förvåning när jag ser följande bild i boken: Författaren till kapitlet beskriver mest arbetet på glasbruket men visar också ett foto på ”Den gamla glasbruksvillan”: Detta är inte Glasbruksvillan! Det är det gamla Järnvägshotellet som låg mitt emot Glasblåsargården.

Glasmästarvillan – där disponenten för Arboga Glasbruk bodde en gång – ser ut så här: Jag vet det bestämt för jag har pratat med människor som bodde här en gång när det begav sig. Som berättat om julgransplundringar hos disponenten i det fina, vita huset.

Arboga Minne får nog lägga lite mer vinn om just sitt ”minne”. Fastighetsbolaget ”Anno 1872”, varifrån bilden på den verkliga glasbruksvillan tagits, har på sin hemsida refererat till just Arboga Minne för uppgifterna kring villan. Klicka HÄR för att komma till bolaget.

Här en annan bild. Den visar Glasblåsargården till höger med gamla Järnvägshotellet på vänster sida.

Det var lite Gyllene Ankdammsnytt!

Igår besöktes Himmeta och kära vänner där! Som alltid vankades en nygräddad kardemummakaka! På gården finns många djur och särskilt klappade vi gamla Flisan. Som alltid låg hon troget under bordet medan vi fikade. Hon är så gammal och stel. Kanske finns hon inte nästa gång vi kommer på besök…

En av gårdens katter, Svenne,  tog farväl när vi åkte.

Så här dagen före årets sista dag får man börja summera. Vad hände? Hur gick det? Vad var bra och vad var mindre kul? Är det något man kan rätta till dessa sista skälvande timmar på 2010? Klockan tickar på. Snart är ett nytt år inne. Nya föresatser!

Gott slut tillönskar jag er med ett lite kylslaget gästabud…
 • Blixten

  Hej Susanne!
  Jag skulle vilja komma i kontakt med dig ang barn och ADHD finns det någon mail adress till dig?
  mvh Nilla

 • Blixten!
  Jag kan inte se din e-postadress via ditt inlägg. Skriv ut det så kontaktar jag dig.
  Susanne

 • Conny Hjalmarsson

  Hej Susanne.
  Utmärkt att du påpekar att bilden i Arboga Minnes årsbok inte visar
  Glasbruksvillan utan Järnvägshotellet.
  Förargligt när sådana fel kommer med i en i övrigt trevlig artikel.

  I övrigt får jag önska dig och de dina Gott Nytt År / Conny

 • Magnus

  Hejsan Susanne!

  Ska bli intressant att läsa kapitlet om Arboga glasbruk.
  Olyckligt att de råkat blanda ihop bilderna.

  En felaktig(?) uppgift som cirkulerat om Glasbruksvillan och som återkommer i flera böcker om Arboga (bla. en av årsböckerna), är att stadsingenjör Käck år 1882 fick i uppdrag av glasbruksdirektör Rickard Jonsson att rita Glasbruksvillan.
  Men tittar man på originalritningarna som finns hos kommunen, så är dessa daterade till år 1888.

  Ska bli intressant att se vad det står i årsboken, om när Käck ritade och uppförde Glasbruksvillan. 🙂

  God fortsättning på det nya året

  Mvh,
  Magnus

 • Camilla Bjurenas

  Spännande läsning:)
  Bor själv på ett gammalt glasbruk ”Östervik glasbruk”
  /Camilla
  http://ostervik9.blogspot.com/

 • Chip

  Hello,

  My gg grandfather Johan Alfred Askroth (born Errsson later taking the name Askroth while in the Swedish Army) and grandmother Anna Fredrika Nordlind lived in the ”little red house” which was still standing in Arboga when I last visited in 1998. Their sons worked in the Arboga Glasbruk. Their sons sadly contracted and died from tuberculosis caught by passing the glass blowing pipes from worker to worker. I fondly recall visiting my gg aunt Karin Fredrika Askroth’s home in Arboga in 1963 when I was a child, and eating pancakes with lingonberries and whipped cream. I plan to visit Arboga with my wife this summer when we take delivery of a Volvo.

  Best regards,
  Chip

 • Hi Chip!
  Nice to hear from you! At my job in Arboga (SAAB Aerotech) there was a man working and he was calle Kar-Henry Askroth! A rather short man, very nice with dark hair and brown,kind eyes. Sadly I thing he is dead now.
  It would be nice if you wrote again. Are you on Facebook? You can search me there – Susanne Linde.
  Best regards,
  Suss

Premium Wordpress Themes by Natty WP. Web Hosting
Images by our golf tips desEXign.