Hundhjälpen – en droppe i havet

Bröderna katt och Vilda Wilma, Lokalt, Sverige & Världen Kommentera!

Hittade en sida om Hundhjälpen – en organisation som förmedlar hundar från Rumänien till Sverige. Så här presenterar sig organisationen: ”Hundhjälpen är en ideell förening som är politiskt och religiöst obunden. Hundhjälpen arbetar för att hjälpa nödställda hundar i Rumänien, det land i Europa där de i särklass far mest illa.”

Jag är djurvän verkligen stor djurvän men jag undrar om det här är rätt väg att gå? Hur många hundar räddas genom Hundhjälpen? Det måste vara en droppe i havet jämfört med behovet i världen.
Och varför just Rumänien? Finns det inte andra länder där hundar också behöver hitta ett hem? På våra semesterresor till t ex Grekland har vi uppmärksammat alla lösspringande hundar där.

Priset för en jycke är 5000 kr – betydligt billigare än en hund från en kennel i Sverige. Då är dock hunden en s k gatukorsning och även upplockad direkt från gatan med några år på nacken. På föreningens hemsida under ”Krav och garantier” står också om att den nya ägaren ska vara medveten om det ”bagage” som hunden har med sig i form av skrämmande och kanske traumatiska upplevelser. Det påpekas också att den som gatuhund kan ha en del ”skavanker” varvid en rad olika fel räknas upp mot vilka föreningen reserverar sig.

Hemsidan visar också bilder dels på hundar som väntar i Rumänien men också hundar som ska omplaceras i Sverige! Hundar som den nya ägaren av någon anledning inte längre vill ha kvar!!

Om hunden ”Tori” som finns på förstasidan  kan man läsa att hon kom till Sverige från Rumänien 28 februari i år, nästan 3 år gammal. Redan den 8 mars är hon återlämnad till föreningen i Sverige,  då det, citat: ”inte längre fungerade i hennes första familj.” Man undrar oroligt hur många hem Tori ska behöva  hoppa mellan efter en förmodad tuff uppväxt i Rumänien liksom en antagligen rätt omskakande flygresa till Sverige.

Hundhjälpen säger sig ha placerat över 500 hundar från Rumänien till Sverige sedan år 2004. Jag undrar hur många av dessa hundar som är i livet idag?

Det här påminner en del om adoptioner av barn. Kvinnor och män som inte kan få egna barn vill adoptera. De vill ha barn – till varje pris. Av olika anledningar kanske. Det har blivit som en rättighet.
Samtidigt finns det barn som saknar föräldrar, som behöver ett hem, en familj. Därmed finns det en connection. De flesta adoptioner hoppas jag går bra, att de fungerar. Men det finns dom som inte gör det. Enstaka fall där föräldrar, precis som hundägarna till Tori, vill lämna tillbaka. Vi läser om det ibland i pressen.

Nu gällde det inte barn och adoptioner utan hundar. På Hundhjälpens hemsida visas bilder av hur hundar behandlas illa, släpas iväg till avlivning.  En video sägs dokumentera händelserna. Jag citerar Hundhjälpen:

”Videon visar verksamheten i det allmänna hägn som staden Cernavoda anlitar i sin jakt på gatuhundar. Hägnet är beläget i en närliggande stad, Constanza, och drivs av företaget Alfmob srl. Bilderna talar sitt tydliga språk – friska, vaccinerade och kastrerade gatuhundar, som inte besvärar eller är till fara för någon, avlivas medelst injektioner i thorax.
Det är Hundhjälpens samarbetspartner Save The Dogs (STD)
som under tre månader har dokumenterat vad som händer de hundar som fångas in och förs bort från staden Cernavoda – där STD sedan år 2002 bedriver sin verksamhet i form av kastrerings- och vaccinationsprogram, samt omhändertagande av hundar som ej klarar sig på gatan.
Att avliva friska gatuhundar är förbjudet enligt rumänsk lag. STD kommer därför att polisanmäla företaget Alfmob och den veterinär som utför avlivningarna. STD går idag också ut med ett pressmeddelande där de ber alla städer att omedelbart avbryta samarbetet med detta ökända företag. STD har även skickat bild- och videomaterial till pressen och alla rumänska TV-stationer.”

Jag kan förstå att Rumänien har problem med lösspringande, herrelösa hundar. I texten ovan kan man läsa om STD – Save the dog – som arbetar med att fånga in och kastrera hundar – vilket är helt rätt väg att gå, anser jag.
Liknande projekt har bedrivits både på Rhodos och på Kreta i Grekland vad gäller katter.
A och O måste vara att först se till att alla dessa lösspringande hundar och katter inte förökar sig igen och igen, år efter år – med ännu fler hemlösa djur som följd. Därefter får man ställa sig frågan – vad gör vi sen? Släpper ut hundarna i Rumänien igen? Omplacerar dom i det egna landet – går det? Eller avlivar dom?

På Rhodos och på Kreta jobbade två kvinnliga veterinärer från Holland resp Schweiz – jag hade en hel del kontakt med dom. De släppte ut katterna igen efter kastrering eftersom ingen där ville kännas vid dom. Veterinärerna såg ändå till att det inte blev ännu fler katter som for illa på de båda öarna.

Rumänerna borde själva lösa sina problem med kringspringande djur – gärna med bistånd och hjälp på plats från föreningar och organisationer i andra länder. Där kan Hundhjälpen möjligen hjälpa till – på plats i Rumänien. Men att ta hit herrelösa hundar är ingen bra lösning. Det är bara att flytta problemen.

Söker man på Internet finns det flera föreningar som plockar hem hundar från utlandet –  från Spanien, Irland m fl. Det har blivit en affärsidé och spinner på konceptet att människor som vill ha en ny leksak kan sitta på Internet och välja ut en söt hund – samtidigt som de känner sig duktiga och beundransvärda som räddar en stackars hemlös vovve.

Men det finns redan mängder av hundar här i Sverige som behöver nya hem! Hundar som är fråntagna sina ägare genom polisinsatser t ex. Här är några föreningar att välja på. Hundstallet , Hundfrämjandet , Hittehund och Hundis

På Hundstallets hemsida kan man se foton på hundar som behöver nya hem. Hundar som kommit in till Hundstallet pga vanvård! Och det är dom typiska hundraserna… S.k. amstaffblandning –  som Roro här –

eller modenyckshunden Chihuahua, som Marco här. .Typiska eftersom det går mode i hundraser. Machohunden är en kamphund av rasen American Staffordshire Terrier . Paris Hilton såg till att Chihuahuan blev accessoaren för bratsen och dess wannabees. Har ingenting med djurvänlighet eller hundintresse att göra!

Funderar ni på att skaffa hund? Fundera en gång till! Och läs på! Läs massor om hur det är att vara hundägare! Vad som krävs, vilken ras som passar bäst o.s.v. Tänk sen över att jycken kommer att finnas som ditt ansvar i minst 10 år framåt.

Väljer du att göra en insats för en hund som farit illa – välj Sverige först och svenska hundar! Vi behöver inte fler omplaceringshundar när ägarna tröttnat på de svåra hundarna från Rumänien,Spanien, Irland eller var dom nu kommer ifrån!

Älska djur – men älska dom på rätt sätt. Gör en insats – men gör den på rätt sätt.
 • Tjejen_124

  Hej! Har själv en ”rumän” och kan säga att det du skriver e ren bullshit om jag får utrtycka mej så! Min ”rumän” som jag fick hem är aggresiv, å de fick jag inte veta ngt om fören dagen jag stod på arlanda och tog emot honom…. Räknar man tiden jag haft honom, så kan jag inte ens räkna gångerna han har bitit mig och folk i min omgivning… e de så man ska behöva ha de? De e inte synd om mej, de e jävligt synd om hunden att behöva leva på detta vis!!!

  / Jane

 • Helen Rasmussen

  Jag har haft hundar i hela mitt liv men jag kan säga att mina två f.d gatuhundar, räddade av Save the dogs och adopterade genom Hundhjälpen, är dom trevligaste av dom alla. Det här är hundar som oftast farit illa men ändå är dom mest trogna hundar man kan ha! Dom umgås naturligt med ALLA hundar vi träffas, aldrig några problem med möten trots att så otroligt många ”svenska” hundar som har ett mycket dåligt ”språk” (ofta okastrerade, ouppfostrade och frustrerade).
  Varför inte!!! adoptera en fd gatuhund från Rumänien??? Både hundar och andra djur far illa där och så även många barn i dom fattiga områdena, min kompis som i slutet av 80-talet adopterade två barn därifrån skulle nog inte vilja besvara frågan om varför hon adopterat dom just från Rumänien, hon tvekade inte när hon förstod behovet av hjälp!

  Däremot så passar inte alla att adoptera en hund som har ett ”trasigt” förflutet, då alla inte är tillräckligt kunniga, ödmjuka och tålmodiga…
  Så själv ska du nog hålla dej till gose djur, dom borde du klara av att sköta…kanske 🙂

 • Ingela, 23

  Oj här har vi verkligen en person som inte vet vad hon pratar om! Du ifrågasätter ”varför just Rumänien” – om du hade gjort några riktiga efterforskningar så hade du märkt att Rumänien är i särklass SÄMST i Europa på att ta hand om sina djur. Du har rätt i att det är en droppe i havet – TYVÄRR! Men det är väl för fan bättre att göra någonting än att inte göra nåt?! Vad gör du för att hjälpa till? Det enda du gör är att sprida skitsnack som inte ens stämmer… Patetiskt! Har du inget bättre att göra? Jag har själv en rumän från hundhjälpen och han hittade dom inte på gatan utan han blev omhändertagen då hans ”ägare” behandlade han så förjävligt illa. Jag är för evigt tacksam för att hundhjälpen gör det dom gör och hade det inte varit för dom hade min älskade lilla kille varit död nu! Han är helt underbar, jag blir förvånad hela tiden över hur en så fantastisk hund kan komma från ett sånt skitland som Rumänien! Ett land som sviker sina djur på så groteska sätt, som Muhatma Gandhi säger: ”En nations storhet och dess etiska framsteg kan bedömas av hur man behandlar sina djur”. 

 • Katarina

  Nu blir jag fan förbannad!! Uttala dig inte om saker som du inte vet ett skit om. Om du läser om Hundhjälpen så står det, precis som du skriver, ATT deras främsta uppgift ÄR att på plats kastrera hundar för att det inte ska bli fler.
  Ang Rumänska hundar som omplaceras i Sverige som du skriver att ”den nya ägaren inte vill ha kvar” så kan du ju titta på Blocket hur många ”Svenska” hundar som behöver omplaceras för att ägaren helt plötsligt har blivit ”allergisk” eller ”inte har tid” längre. Hur många ”svenska” hundar hoppar runt hos olika ägare för att de helt enkelt inte klarar av hunden.
  Dessutom vill jag tala om att Tori inte alls har hoppat runt. Hon har varit hos mig i 1 1/2 år nu och är världens finaste och mysigaste hund.

 • du belyser mina tankar på ett bra sätt..tack för ditt ord

 • du belyser helt klart mina tankar med att importera gatuhundar..det är på många sätt ett grymt öde

 • Eva

  Håller med det som skrivits i den här bloggen. Det viktigaste man har att göra är naturligtvis att hundarna inte blir fler och det gör man förstås enklast genom kastrering. Alltså se till att hjälpa hundarna på plats. Hundar som levt på gatan kan förstås ha problem och det kräver många gånger en hel del kunskaper hos de nya ägarna. Därför borde hundhjälpen kanske också vara mer noggranna vid valet av ägare. Nu har det ju också visat sig att det kommer hundar till Sverige, från Rumänien, enligt en artikel nyligen, med sjukdomar som vi inte har i det här landet. Vilket vi betackar oss för.Även om hundarna veterinärbesiktigas så slinker både det ena och andra igenom har det på senare ti visat sig. Kanske måste Sverige återgå till hårdare regler när det gäller import av hundar från länder med sjukdomar som inte finns här. Vad gäller hundar från Irland så är det ett ganska sjukdomsfritt hundland, då man har hårda regler för import av hundar.Visst är det synd om gatuhundar, och lätt att besluta sig för adoption av gatuhund men man kanske måste tänka igenom vilka konsekvenser det kan få.

 • JeannaQ

  Så otroligt ensidigt du skriver i ditt blogginlägg. Du säger att det finns FLER länder med lösspringande hundar. Vad vill du säga med det egentligen. Att vi ska adoptera en hund från varje land? Eller låta bli att hjälpa då det ändå vimlar av nödställda? Tänk om vi bytte ut ”hund” mot ”barn”.
  Ska gå förbi ett döende barn på gatan därför att det finns FLER döende barn på gatorna? Vilken konstig logik!!
  ..
  Jag tycker att om man vill hjälpa en hund från utlandet så får man göra det. Det kan mycket väl bero på att hundarna där far ännu mer illa än de vanvårdade i Sverige. Man kanske vill hjälpa där nöden är störst, helt enkelt.
  I Sverige finns, som någon mycket riktigt här påpekat, ett skydd för dessa hundar. Vi har myndigheter som ser till dem förr – eller senare.
  Detta skydd finns inte i Rumänien som ligger många årtionden efter oss i medvetenhet om husdjursskötsel och värdering av djur över huvud taget.
  ..
  Om det blev Rumänien, om det blev Spanien eller Irland, ja kanske Kina till och med … låt det vara ett individuellt val!
  I mitt fall, med världens finaste hund från Hundhjälpen, berodde det mest på att jag råkade hamna på deras hemsida när jag läste i allmänhet om hundar.
  Hade kunnat vara en hund från Spanien likaväl.
  Jag är mycket nöjd med min hund och med Hundhjälpen.
  Så kunniga människor och så duktiga, trodde jag knappast fanns.
  Läs bara deras presentationer om de olika hundarna. Varje hund beskrivs med engagemang och intresse. Ärligt redovisas även skavanker, hur de trivs med katter, om de fungerar med barn eller inte, hur de bäst bör bo, osv.
  Jag är imponerad.

Premium Wordpress Themes by Natty WP. Web Hosting
Images by our golf tips desEXign.