Hundhjälpen – en droppe i havet

Bröderna katt och Vilda Wilma, Lokalt, Sverige & Världen Kommentera!

Hittade en sida om Hundhjälpen – en organisation som förmedlar hundar från Rumänien till Sverige. Så här presenterar sig organisationen: ”Hundhjälpen är en ideell förening som är politiskt och religiöst obunden. Hundhjälpen arbetar för att hjälpa nödställda hundar i Rumänien, det land i Europa där de i särklass far mest illa.”

Jag är djurvän verkligen stor djurvän men jag undrar om det här är rätt väg att gå? Hur många hundar räddas genom Hundhjälpen? Det måste vara en droppe i havet jämfört med behovet i världen.
Och varför just Rumänien? Finns det inte andra länder där hundar också behöver hitta ett hem? På våra semesterresor till t ex Grekland har vi uppmärksammat alla lösspringande hundar där.

Priset för en jycke är 5000 kr – betydligt billigare än en hund från en kennel i Sverige. Då är dock hunden en s k gatukorsning och även upplockad direkt från gatan med några år på nacken. På föreningens hemsida under ”Krav och garantier” står också om att den nya ägaren ska vara medveten om det ”bagage” som hunden har med sig i form av skrämmande och kanske traumatiska upplevelser. Det påpekas också att den som gatuhund kan ha en del ”skavanker” varvid en rad olika fel räknas upp mot vilka föreningen reserverar sig.

Hemsidan visar också bilder dels på hundar som väntar i Rumänien men också hundar som ska omplaceras i Sverige! Hundar som den nya ägaren av någon anledning inte längre vill ha kvar!!

Om hunden ”Tori” som finns på förstasidan  kan man läsa att hon kom till Sverige från Rumänien 28 februari i år, nästan 3 år gammal. Redan den 8 mars är hon återlämnad till föreningen i Sverige,  då det, citat: ”inte längre fungerade i hennes första familj.” Man undrar oroligt hur många hem Tori ska behöva  hoppa mellan efter en förmodad tuff uppväxt i Rumänien liksom en antagligen rätt omskakande flygresa till Sverige.

Hundhjälpen säger sig ha placerat över 500 hundar från Rumänien till Sverige sedan år 2004. Jag undrar hur många av dessa hundar som är i livet idag?

Det här påminner en del om adoptioner av barn. Kvinnor och män som inte kan få egna barn vill adoptera. De vill ha barn – till varje pris. Av olika anledningar kanske. Det har blivit som en rättighet.
Samtidigt finns det barn som saknar föräldrar, som behöver ett hem, en familj. Därmed finns det en connection. De flesta adoptioner hoppas jag går bra, att de fungerar. Men det finns dom som inte gör det. Enstaka fall där föräldrar, precis som hundägarna till Tori, vill lämna tillbaka. Vi läser om det ibland i pressen.

Nu gällde det inte barn och adoptioner utan hundar. På Hundhjälpens hemsida visas bilder av hur hundar behandlas illa, släpas iväg till avlivning.  En video sägs dokumentera händelserna. Jag citerar Hundhjälpen:

”Videon visar verksamheten i det allmänna hägn som staden Cernavoda anlitar i sin jakt på gatuhundar. Hägnet är beläget i en närliggande stad, Constanza, och drivs av företaget Alfmob srl. Bilderna talar sitt tydliga språk – friska, vaccinerade och kastrerade gatuhundar, som inte besvärar eller är till fara för någon, avlivas medelst injektioner i thorax.
Det är Hundhjälpens samarbetspartner Save The Dogs (STD)
som under tre månader har dokumenterat vad som händer de hundar som fångas in och förs bort från staden Cernavoda – där STD sedan år 2002 bedriver sin verksamhet i form av kastrerings- och vaccinationsprogram, samt omhändertagande av hundar som ej klarar sig på gatan.
Att avliva friska gatuhundar är förbjudet enligt rumänsk lag. STD kommer därför att polisanmäla företaget Alfmob och den veterinär som utför avlivningarna. STD går idag också ut med ett pressmeddelande där de ber alla städer att omedelbart avbryta samarbetet med detta ökända företag. STD har även skickat bild- och videomaterial till pressen och alla rumänska TV-stationer.”

Jag kan förstå att Rumänien har problem med lösspringande, herrelösa hundar. I texten ovan kan man läsa om STD – Save the dog – som arbetar med att fånga in och kastrera hundar – vilket är helt rätt väg att gå, anser jag.
Liknande projekt har bedrivits både på Rhodos och på Kreta i Grekland vad gäller katter.
A och O måste vara att först se till att alla dessa lösspringande hundar och katter inte förökar sig igen och igen, år efter år – med ännu fler hemlösa djur som följd. Därefter får man ställa sig frågan – vad gör vi sen? Släpper ut hundarna i Rumänien igen? Omplacerar dom i det egna landet – går det? Eller avlivar dom?

På Rhodos och på Kreta jobbade två kvinnliga veterinärer från Holland resp Schweiz – jag hade en hel del kontakt med dom. De släppte ut katterna igen efter kastrering eftersom ingen där ville kännas vid dom. Veterinärerna såg ändå till att det inte blev ännu fler katter som for illa på de båda öarna.

Rumänerna borde själva lösa sina problem med kringspringande djur – gärna med bistånd och hjälp på plats från föreningar och organisationer i andra länder. Där kan Hundhjälpen möjligen hjälpa till – på plats i Rumänien. Men att ta hit herrelösa hundar är ingen bra lösning. Det är bara att flytta problemen.

Söker man på Internet finns det flera föreningar som plockar hem hundar från utlandet –  från Spanien, Irland m fl. Det har blivit en affärsidé och spinner på konceptet att människor som vill ha en ny leksak kan sitta på Internet och välja ut en söt hund – samtidigt som de känner sig duktiga och beundransvärda som räddar en stackars hemlös vovve.

Men det finns redan mängder av hundar här i Sverige som behöver nya hem! Hundar som är fråntagna sina ägare genom polisinsatser t ex. Här är några föreningar att välja på. Hundstallet , Hundfrämjandet , Hittehund och Hundis

På Hundstallets hemsida kan man se foton på hundar som behöver nya hem. Hundar som kommit in till Hundstallet pga vanvård! Och det är dom typiska hundraserna… S.k. amstaffblandning –  som Roro här –

eller modenyckshunden Chihuahua, som Marco här. .Typiska eftersom det går mode i hundraser. Machohunden är en kamphund av rasen American Staffordshire Terrier . Paris Hilton såg till att Chihuahuan blev accessoaren för bratsen och dess wannabees. Har ingenting med djurvänlighet eller hundintresse att göra!

Funderar ni på att skaffa hund? Fundera en gång till! Och läs på! Läs massor om hur det är att vara hundägare! Vad som krävs, vilken ras som passar bäst o.s.v. Tänk sen över att jycken kommer att finnas som ditt ansvar i minst 10 år framåt.

Väljer du att göra en insats för en hund som farit illa – välj Sverige först och svenska hundar! Vi behöver inte fler omplaceringshundar när ägarna tröttnat på de svåra hundarna från Rumänien,Spanien, Irland eller var dom nu kommer ifrån!

Älska djur – men älska dom på rätt sätt. Gör en insats – men gör den på rätt sätt.
Premium Wordpress Themes by Natty WP. Web Hosting
Images by our golf tips desEXign.