”I rymden finns inga känslor” – ett pekoral!

ASPERGERS och ADHD, Lokalt, Sverige & Världen Kommentera!

Kortfilmen ”I rymden finns inga känslor” visades i SVT den 13 juli. Filmen sägs handla om hur en ung man med Aspergers syndrom får sin tillvaro att fungera. Andreas Öhman, filmens manusförfattare och regissör kommer med en långfilmsversion till hösten. Fredagen den 3 september har den längre filmen premiär på svenska biografer.

Efter att ha sett kortfilmen tillsammans med ett par ungdomar med just Aspergers syndrom blev jag både upprörd och bedrövad. Andreas Öhman saknar insikt om hur Aspergerspersoner fungerar och raljerar om de svårigheter och bekymmer som människor med denna egenskap möts av i samhället. En ”humor”som träffar rakt i solar plexus! Stampar på den som redan ligger!

Föreställningen presenteras som en film där, citat: ”Simon, 18 år, lider av Aspergers syndrom”. Regissören skriver också, citat: ”- Det är en ganska lättsam film trots att den handlar om en kille med Aspergers.”

Människor med Aspergers syndrom varken lider eller njuter av egenskapen! Dom bara är!
I en av kommentarerna till de tidigare bloggar jag skrivit om filmen berättar en man att han inte lider av sin AS – men däremot av all okunskap och all oförståelse kring den!
Den här filmen gör inte kunskapen och förståelsen bättre! En av de ungdomar som jag såg filmen tillsammans med sa: ”-Jaha, nu kan jag aldrig mer berätta att jag har Aspergers – för då tror dom att jag är en idiot”.

Jag bad professor Christopher Gillberg om en kommentar och han skriver så här, citat:

”Fruktansvärt pekoral. Jag tror att den framstår så extremt negativ pga det usla manuset, avsaknaden av riktig regi och de bedrövliga skådespelarprestationerna. Jag håller med om att den är en katastrof: om detta är den bild som public service vill förmedla om Aspergers syndrom så är det tragiskt. Jag menar att föreningarna borde reagera – och det på bästa plats i debattsammanhang!”

Jag kommer nu att kontakta Riksförbundet Attention samt Autism- och Aspergersförbundet angående filmen samt Professor Gillbers kommentarer. En av bloggläsarna har redan kontaktat SF – Svensk Filmindustri för att se till att representanter för ovan nämnda föreningar får en förhandsvisning av långfilmen innan den går upp på bio.

”I rymden finns inga känslor” påstår Andreas Öhman. Men hos mängder av människor finns massor av känslor kring alla felaktiga uppgifter, vanföreställningar och hånfulla kommentarer kring Aspergers syndrom!

Bilden föreställer tunnan som Simon i filmen sover i. ???




Premium Wordpress Themes by Natty WP. Web Hosting
Images by our golf tips desEXign.