Drug preguntas

Corona – vad gör vi med våra barn??

Corona, Hälsa, Känslor, Lokalt, Magazin24, Psykologiskt, Sjukdomar och vård, Sverige & Världen Inga Kommentarer »

DN:s förstasida idag, söndag 14 mars 2021. ”Ewa, 11, har varit covidsjuk i ett år”.
Jag häpnar lite! HUR kan 11-åriga Ewa i Västerås har varit ”covidsjuk” i ett år??
Ett år!! Det är ju bara ett år sen pandemin slog ut i full blom här i Sverige!

Jag läser en flera sidor lång artikel i söndagsDN om postcovid och barn. Om en flicka i Västerås som mått dåligt i 1 års tid. Då tänker jag – postcovid? Då måste man alltså först ha haft covid-19 och sen få postcovid… För precis 1 år sedan exploderade tidningar och media med rapporter vad gäller covid-19. Hur kan det stämma?

I artikeln läser jag, citat: ”Majoriteten av barnen var mellan 10 och 16 år. De flesta flickor. De hade många olika symtom, men ett var gemensamt: Den överväldigande tröttheten”.

Jag tänker så här: Flickor i en känslig ålder. Barn som oroar sig över en pandemi som drabbat hela världen och som vi då 2020 – och även nu ett år senare  – står ganska handfallna inför.

Vad gör det med barn? Barn som kanske har föräldrar som oroar sig. Som har kamrater som oroar sig. Som har en skola där man oroar sig. Barn som är rädda men som inte kan få några svar på när pandemin är över.
Barn som känner stor oro – kan det inte vara mer psykosomatiska symptom än faktiskt sjukdomen covid-19?

På Folkhälsomyndighetens hemsida läser jag detta – OBS publicerad år 2019, alltså före utbrottet av covid-19, citat:
”Folkhälsomyndigheten har tidigare presenterat resultat från 2017/18 som visar att självrapporterade psykosomatiska besvär, såsom huvudvärk, nedstämdhet och sömnsvårigheter, har ökat bland 11-åringar mellan åren 2013/14 och 2017/18.
För flickor har andelen med flera psykosomatiska besvär ökat från 30 till 41 procent, medan andelen bland pojkar har ökat från 19 till 30 procent. Andelen 11-åringar som uppger psykosomatiska besvär är den högsta sedan studien började 1985/86.”

Man kan alltså anta att antalet barn och flickor med psykosomatiska besvär har ökat ännu mer i och med den pandemi som råder.

VAD GÖR VI MED VÅRA BARN?

Tankarna går vidare till ett annat fenomen – de apatiska barnen för några år sen.

 

I det fallet vittnar barn senare om hur föräldrarna tvingat dem att spela sjuka för att deras asylsökande familj skulle få stanna i Sverige. 

 

”De apatiska barnen: och samhället som svek” – bok i ämnet.

Jag kan på ett vis förstå familjer som agerade så. Vårt samhälle sviker! Människor som söker asyl får vänta alltför länge på besked. Den oron tär på hela familjen och alldeles särskilt på barnen. VAD GÖR VI MED VÅRA BARN?

På lokala Arboga Tidnings hemsida läser jag detta:

Barn är rädda! Självklart är de rädda när så många vuxna är det!

(Ur Bbl/AT)

Jag själv skriver i min krönika denna helg om ”Det sjuka året som gått”. I Magazin24 tar jag just om medias sätt att sälja genom att skrämma! Och de som blir mest skrämda är självklart barnen! VAD GÖR VI MED VÅRA BARN?
Läs min krönika på Magazin24 HÄR!

Annat märkligt i Coronatider – och för att sälja (min åsikt) är det här i DN:   Kan ni inte läsa det översta så kommer en bild här: ”Hönorna sov i min Laminofåtölj och sket på nya mattan”.

I hemarbetandets tid flyr denna kvinna till stugan i Grums och går ner sig fullständigt – min uppfattning. Något som hon själv verkar tycka är lite coolt och framför allt – väcker uppmärksamhet, det säljer! Texten till vänster säger, citat: ”Under pandemin har många människor släppt kontrollen över sig själva. Hanna Hellquist flyttade hem till Grums och började gå i fleecekläder, slutade tvätta håret och lät hönsen bo i köket.”

Alltså – vem blir inte lite smått paranojig bara av att läsa sånt!? Vad gör covid-19 med vårt samhälle – med såväl vuxna som 11-åriga flickor!? Och framför allt VAD GÖR MEDIA – HUR BIDRAR MEDIA TILL SKRÄMSEL OCH STOLLIGHET!?

 Men, som jag skriver i min krönika, media vinklar för att sälja!  Ju mer skrämsel och galenskap – ju mer säljer man!
Hanna Hellquist väcker uppmärksamhet och det är nog det hon vill. Illaluktande med skitigt hoptovat hår bland höns som flyger runt i köket och en allmän obeskrivlig röra – enligt artikeln. MEN – kollar man lite extra på bilderna så ser det rätt så fint ut i det lilla huset i Grums. Med andra ord – liiiite arrangerat alltihop i bilder och text. För att sälja! Suck…

Tvi vale, som min mormor skulle ha sagt!

Går över till Svenska Dagbladet som jag nappat en kort, billig, prenumeration på.

Läser om ”Makten över måendet”.

Psykologiprofessor Laurie Santos, Yale, USA startade kursen ”The science of well-being” för sina stressade studenter.Den finns nu också online gratis! Klicka HÄR!

Fem råd som kan hjälpa dig att må bättre. Jag läser och märker att det dels är väldigt enkla råd – egentligen – och att jag själv redan använder mig av dem. Kanske genom de erfarenheter jag fått genom livet av utbrändhet och skilsmässa bland annat så har jag kommit fram till att detta gör mig gott.

Närvarande i stunden! TÄNKA på det du gör just nu och inte låta tankarna svirra iväg. Medveten närvaro!

+ Se till att njuta av det du upplever! Låter enkelt men det krävs lite mer. NJUT verkligen här och nu av det sköna du upplever. OCH – tänk tillbaka på lyckliga stunder då du njöt. Repetera och återupplev det sköna!

Var tacksam! Låter också lite galet enkelt – men hur är det med tacksamheten egentligen? Att verkligen tänka till på allt du har att vara tacksam över. Kanske så ”enkla saker” som att ha ett hem, en säng att sova i, att solen skiner en dag, att få höra favoritmelodin på radion eller bara ett varmt leende från någon på promenaden.
Faktiskt så har jag en krönika på gång om just tacksamhet. Kommer i maj månad! I Magazin24!

Att göra något för andra! Min favorit! Jag älskar att göra saker för andra. Att ge, att bry mig om, att visa omtänksamhet. Och – det gör att jag själv mår gott. Per automatik och det är ändå inte alls syftet med min välvilja.

Småprata och prata djupt! Inte alltid lätt om man inte har något i sin närhet att prata med.
Men gör det inte så svårt! Prata i kön på ICA – det går bra även med lite avstånd. Småprata i väntrummet. Säg några ord till dem du möte på morgonpromenaden. Ring någon! Skicka ett sms!

Lite hjälp att må bättre – NOG SÅ VIKTIGT i denna tid av pandemi. Denna tid då barnen mår dåligt av oro precis som deras föräldrar och andra vuxna kan göra.

Jag tror att det är viktigt att ta ett steg tillbaka. Välja bort hysterisk media (se min krönika) och – bara vara – där du är. Vara rädd om dig där du är. Inte tänka längre än här och nu. Och upptäcka att du har mycket att glädja dig över och att vara tacksam för trots covid-19.

Nu har vi gått igenom morgontidningarna, katten Felix och jag! Det blev en lång, välfylld blogg idag! 🙂

Jag avslutar med ett GRATTIS till min fina dotter Lovisa som har födelsedag! KRAM!


Grattis Lovisa önskar mamma.

 

 

Long time no seen! En blogg – hurra!

Corona, Felix, Feminism och jämställdhet, Lokalt Inga Kommentarer »

Tiden rusar iväg och det var väldigt länge sen jag bloggade! Detta beror på att tiden just rusar iväg men också att jag skriver krönikor i Magazin24 – d v s jag får utlopp för mitt skrivande och mina åsikter där.

En av anledningarna till att det blev en blogg idag är Expressen!
Jag blev kontaktad igår av en journalist på Expressen som tänker skriva om ett, även för mig angeläget ämne,  – oseriösa fastighetsägare. En grupp som jag definitivt inte räknar mig till!
Journalisten hade hittat mig via min blogg! Så då tänkte jag – nu måste jag skärpa till mig lite och få till lite fler bloggar. Så här kommer en! (Expressen om reportaget där jag är med får ni leta upp själva så småningom!)

Igår var det Internationella Kvinnodagen och jag hissade flaggan på vår gård! I Arboga är det lokal allmän flaggdag denna dag! Så Arboga kommun lät hissa alla sina flaggor runt om i staden. (Foto: Niklas Ingerstedt).

Själv blev jag sugen på lite bubbel dagen till ära och så fick det bli!
Alltmedan jag njöt av att vara just kvinna – självständig, oberoende och stark. Men skänkte också en förhoppning om att fler ska få känna som jag.

För övrigt var det just 8 mars ett år sen jag och familjen firade en födelsedag i Stockholm! Stort hotell, stor buffé, massor av folk och puss och kram! INGEN tänkte covid-19! Veckan efter brakade helvetet löst. Och sen blev det värre och värre – eller hur man väljer att se det.

Jag själv skrev så här på Facebook 22 mars förra året:

En sak som slår mig i dessa tider: Vi som försöker leva som vanligt trots det som pågår med corona. Vi som inte får panik. Vi som inte sprider massor av skrämmande nyheter. Vi som kommer med mer lugnande information. VI ÄR INTE OANSVARIGA! VI VILL INTE ANDRA ILLA! TVÄRTOM!
Vi försöker bara leva livet ändå. Lugnt och med sunt förnuft. För att förhindra just panik och hysteri i en allvarlig situation.”

Så kände jag då. Så förhöll jag mig då – och det fortsatte jag med. Och kan skriva under på dessa rader även idag.
Jag lever som vanligt men med avstånd och sunt förnuft och jag har hittills inte blivit sjuk i covid-19.
Nu väntar jag på att få vaccination!

Väntar på våren gör jag också! Och visst är det vårväder just nu! Typisk svenskt vårväder!  Dessa bilder är tagna i Arboga med cirka 1 timmas mellanrum helgen som gick!

Vårbild 1 Vårbild 2

Så ombytligt är det svenska vårvädret!

Men den kommer – våren! Och under tiden kan man unna sig lite goda ägg till helgfrukosten! Det tycker katten Felix och det tycker jag!

Via REKO i Arboga köper jag ägg från lyckliga hönor! AnnaPias ägg har olika färger och olika storlekar – precis som jag vill ha det! En REKO-ring är ett sätt att handla lokalproducerad mat utan mellanhänder

Felix blir nyfiken men han gillar bara gulan

och den ska helst vara lite rinnig.

Är ni intresserade av att handla lokalt producerad mat – ägg, kött, grönsaker, potatis, honung, bröd – ja allt vad man kan tänka sig – sök på REKO på Facebook. Flera kommuner i Sverige har s k reko-ringar!

 Förlåt att jag inte skrivit blogg på länge! Jag ska försöka bättra mig! Ha det gott! STAY SAFE! Håll distans till varandra men överdriv inte! Man ska leva också även under en pandemi! Leva och överleva!

KRAM på er! Snart kommer våren! På riktigt!

 Premium Wordpress Themes by Natty WP. Web Hosting
Images by our golf tips desEXign.