Krav och resor i Östeuropa!

Historia, Lokalt, Personligt!, Resor, Sverige & Världen Kommentera!

Först det där med krav…

Besviken smileyHär om dagen kom ett brev från Posten i Stockholm. Det innehöll det här: IMG_4478 ”Eftertaxering”.

Enligt innehållet har bloggaren skickat ett brev utan frimärken eller en försändelse med för lite porto till en adress i Stockholm vilket har föranlett Posten att kräva bloggaren på 39 kronor!

Postens krav - Kopia För det första verkar det ganska otänkbart att bloggaren skulle ha postat ett brev utan porto. Möjligheten kan finnas att frimärkena ramlat av – sådana där som inte är självhäftande.
Bloggaren väger dessutom all korrespondens som verkar tyngre än normalt porto som är 7 kronor för 50 gram.
Man kan undra vad denna administration kostade jämfört med de 39 kronor som bloggaren nu skickat iväg till Posten…

Smiley nöjd Roligare saker är resor! Resväska
Igår berättade bloggaren om minnessaker från resor och avslutade med det här: 006 Idag ska det inte handla om flöjten från Mexiko utan om den lilla kitteln till höger.

Sommaren 1979 åkte vi runt med bil i Östeuropa. Färja över till Polen, sen vidare till Tjeckoslovakien – som det hette då, genom Österrike och ner till det som då kallades Jugoslavien.
Karta över forna Jugoslavien Ljubljana, Zagreb, Split och över bergen ner mot Skopje.
På väg uppför bergmassiven gick det bra men på vägen ner var vi livrädda! Smala, kringelikrokvägar och i bakhasorna låg stora tankbilar och långtradare och tutade. Där någonstans tog bromsbeläggen slut på den gamla saaben! Det gällde ju att bromsa i dessa branter så man inte hamnade utanför… Bloggarens gode chaufför var också en duktig mekaniker och bromsarna fungerade snart igen!
Så här kunde det se ut… Slingervägar (Bild från Internet)
På en marknad i Skopje köptes denna lilla kittel. 007 Visst är den vacker!
En man satt ute och hamrade föremål i koppar som som såldes till invånarna att användas som hushållsföremål. För oss blev det en fin minnessak.

Jugoslaviens röda stjärna 2 På den tiden såg man röda stjärnor överallt i Jugoslavien liksom foton av Tito. Porträtt Tito Josip Tito som var president 1953-1980. Tito avled året efter vi varit där, nästan 88 år gammal.
Läs om Tito på Wikipedia HÄR!

Jugoslavien var ett mycket vackert land. Det kändes hemskt när krig och väpnade konflikter bröt ut under 1990-talet! Så mycket som förstördes, så mycket lidande. Läs om det forna Jugoslavien HÄR och de så kallade ”Jugoslaviska krigen” HÄR!

Jugoslaviens flagga

Bloggaren skulle gärna vilja återse alla vackra platser i de länder som numera är Serbien, Kroatien, Slovenien, Bosnien och Hercegovina, Montenegro, Makedonien och Kosovo. Resväska

Resan slutade inte i Jugoslavien utan gick vidare ner till Grekland där Aten med flera ställen besöktes. Vi försökte få inresetillstånd i Albanien med det var omöjligt. Albanien var ett stängt land då – 1979.
Sen tog vi bilfärja över från Igoumenitsa till Brindisi i Italien för vidare färd uppåt och hem igen så småningom. När vi passerade Korfu klev många tågluffare på färjan. Men på den tiden var det billigare och bekvämare att åka bil. Ingen tänkte heller på miljöförstöring…

006 Det sista föremålet på bilden – den äggformade saken är en gåva från Venezuela. Bloggaren fick den av en vän till sin dotter.

011 En vas från Tapara-trädet. Tapara-2

Tapara Av frukterna när de torkats görs vackra föremål i Venezuela. Folklore Skalet är hårt och vattenbeständigt så vasen som bloggaren fick håller vatten och kan förses med blommor.

Nu blir det inget mer om bloggarens souvenirer – en del av dem…
Avslutar med ett kärt föremål, en tekanna av speciellt slag! 🙂 Tekannan är en avbild av huset i Goathland, norra Yorkshire där ”Tillbaka till Aidensfield”, TV-serien spelades in.
Om resan dit i maj i år har bloggaren berättat tidigare men det kommer att bli fler resor dit, var så säker! 😉

014

 

 




Premium Wordpress Themes by Natty WP. Web Hosting
Images by our golf tips desEXign.