Söndagspredikan om överlevare – och Sainte Chapelle

Allmänt, Dagens predikan, Lokalt, Miljö, Personligt!, Resor, Sverige & Världen Kommentera!

Igår kväll drack jag åter en kopp chai-te och det här lilla visdomsordet satt på tepåsen. ”Live and let live””Lev och låt leva”. Ord som jag många gånger tänker och även skrivit om här på bloggen.

De orden passade särskilt bra igår när vi sett en dokumentär på TV4Fakta. Så här beskrivs programmet:
”Amerikansk dokumentär från 2010. Om flygplanskraschen i Anderna fredag den 13 oktober 1972. Planet störtade med 45 rugbyspelare ombord och omvärlden trodde under 72 dagar att alla omkommit. Men den starka driften att överleva tvingade dem till kannibalism och genom det överlevde 16 av dem. Nando Parrado, en av de överlevande, berättar om den fruktansvärda upplevelsen.”

Så här såg planet ut som kraschade på sin väg över bergskedjan Anderna från Argentina mot Chile. Hur dessa människor klarade sig och överlevde är en otrolig och fantastisk historia.

Hur hopplöshet och katastrof kan förbytas i kamp, i längtan att leva. Att leva vidare trots att vänner och anhöriga dör omkring en. Att leva vidare utan mat och tvingas att till slut äta sina vänner. Att inte mista förståndet utan fortsätta kampen för livet.

De två som gjorde den långa vandringen mot hjälp såg till slut en herde nere i en dal när de passerat höga, svårforcerade bergsmassiv. En bred flod emellan dem gjorde att de inte kunde kommunicera. Herden kastade över en påse med papper och penna med hjälp av en sten. Här är brevet som de två skrev och kastade tillbaka till herden: Den engelska översättningen lyder:”“I come from a plane that crashed in the mountains. I am Uruguayan. We have been walking for ten days. I have a wounded friend up there. In the plane there are still fourteen injured people. We have to get out of here quickly and we don’t know how. We don’t have any food. We are weak. When are you going to come to fetch us? Please. We cannot walk. Where are we? SOS.”

16 personer överlevde kraschen! Här firar de med anhöriga.
De valde länge innan de godkände skrivandet av en bok om händelsen. Mest för att de var rädda för hur det skulle framställas att de åt människokött. Vem som helst borde kunna förstå att de överlevande stod inför ett mycket svårt och drastiskt beslut – att äta sina kamrater eller inte? Nöden har ingen lag, heter det – och det stämmer i detta unika fall.

Läs mera HÄR! Eller HÄR!

En bok blev det och den finns att köpa bland annat på Adlibris förlag – klicka HÄR! För 39 kronor får du en pocketbok som är andlöst spännande om människors kamp för att överleva.
Vill du se dokumentären och läser detta i tid – gå in på TV4Fakta idag! Kl. 13.00 sänds programmet igen! Se mera HÄR!

Min resa så.
Överlevare fanns det också i Paris. Så här kan ett hem se ut för en uteliggare i den franska storstaden… En kundvagn med de få ägodelar som mannen hade. Av hänsyn till mannen tog jag fotot när han inte såg. Han satt bakom pelaren och tiggde tillsammans med sin lilla hundvalp.

Har man jobb och sköter det överlever man lättare. Här tvättas trottoaren ren på rue Buffon i Paris – gatan vi bodde på.

Några bilder från en kyrka i Paris passar denna söndag
– den vackra Sainte Chapelle:

Mörka bilder när man inte får använda blixten. Tyvärr för oss höll man på att restaurera kyrkan så vi såg inte allt i sin helhet. Men jag lyckades placera mig och kameran så att man får en liten uppfattning om det vackra ändå:
Här ännu en bild av de fantastiska fönstren:

För att komma in i Sainte Chapelle blev vi grundligt visiterade och jag undrade varför. Jo,kapellet når man vi justitiedepartement – Palace de justice!  Ännu en vacker byggnad i Paris! Se bara på utebelysningen! Den skulle man ha här hemma på Glasblåsargården! 🙂 

Hemma var här i Paris: Den mysiga lilla våningen med två franska balkonger i Quartier Latin.

.

Genom Paris boulevarder följde oss doften från de enorma akaciaträden hem… Imorgon visar jag min favoritgata i Paris:

Vi ses igen imorgon om ni vill.
Lev och låt leva!

 

 

 
Premium Wordpress Themes by Natty WP. Web Hosting
Images by our golf tips desEXign.