Hetvägg och varma fötter!

ARBOGA, Brott och straff, Lokalt, Sverige & Världen, Två små barn Kommentera!

  Idag är det en alldeles speciell tisdag! Fettisdagen! Den dagen du får bli en fettis!! Nja, det är väl inte riktigt betydelsen. Fettisdagen är i kristen tradition tisdagen efter fastlagssöndagen, 47 dagar före påsk. Namnet fettisdag är bildat av ”fet” och ”tisdag”, där fet syftar på all god mat som brukade ätas på fettisdagen. Ordet är belagt sedan 1594. Allt från Wikipedia och du hittar mer HÄR!

Men fettisdagsbullen då!? Semlan!? Hetväggen!? 
Så här skriver Nordiska Museet på sin hemsida:

”Att äta hetvägg eller fettisdagsbulle hörde till frossandet under fastlagen. Hetvägg, ursprungligen kumminbeströdda vetebullar, troligen i kors- eller kilform, var ett ålder-
domligt festbröd som var en del av den ”vita” fastematen bestående av mjöl- och mjölkmat. Hetvägg kom till Sverige från Tyskland och ordet hetvägg kommer från tyskans ”heisse wecken” som betyder varma kilar.”

  Nordiska museet skriver också så här om fettisdagen, citat:

”Benämningen fettisdagen kan ha kommit av att man under den katolska tiden skulle äta mycket och fet mat före fastan. Ordet kan också härledas ur namnet ”vita tisdag”, som avsåg bruket att förbereda fastan genom att äta mjöl- och mjölkmat; som pannkakor, kroppkakor och bröd, gärna bakat av vetemjöl.
Fettisdagen var sista dagen man skulle ha med sig lyse ut i ladugården och första dagen på året då aftonvarden skulle ätas vid dagsljus. Fettisdagen betraktades nämligen på många håll, i alla fall under 1800-talet, som en brytningspunkt mellan vinter- och sommarhalvåret.
Det var det viktigt att besökande blev bjudna på någonting att äta eller dricka under fastlagen, annars bringades olycka över gården. Man skulle överhuvudtaget äta mycket under fastlagen så att man klarade sig under den kommande fastan.
  Fettisdagens mat
Förutom hetväggar/semlor varierade fettisdagens mat. På Öland, Gotland och i Småland åt man kroppkakor med kött och fläsk inuti, i Uppland, Södermanland och Värmland åt man ”fettisdagskött” som oftast bestod av kokta svinfötter. I Ångermanland ansåg många att sju mål mat skulle ätas under fettisdagen, bland annat kokt fläsk och dopp i grytan med ett av julbröden som sparats speciellt för detta ändamål.”
Bilden här är också från Nordiska museet och så här står det att läsa om den:

Tidig morgon fettisdagen 1909: klockan är 6 och tre bröder iklädda nattskjortor med faslagsris i händerna smyger tyst på tå för att piska hushållets övriga invånare. Efter utdelandet av risbastun väntar fettisdagsbullar med måttlig fyllning som äts med ångande vam mjölk i djupa tallrikar. Akvarell av Elsa Beskow ur tidskriften Julbocken 1909. Foto: ©Nordiska museet
Läs mycket mer genom att klicka HÄR och kom till Nordiska museets intressanta hemsida!

Nu hoppas bloggaren att inte hennes egna tre barn kommer smygande under dagen för att piska sin mor med fastlagsris utan förväntar sig att få äta sin/sina(!) fastlagsbullar i lugn och ro! Med kanel, socker och varm mjölk – som sig bör! Kanske blir jag en fettis genom det – men who cares som man säger!? 😀

För att riktigt få frossa och även glädja andra kommer jag att åka till mina gamla föräldrar och förära dom fettisdagsbullar också! Det kan väl aldrig blir för många semlor eller hur!

För att muntra upp mor och far ytterligare tar jag med mig presenten från Carola i Norrland! Hon är en klippa! Jag hade bara knystat att mamma sagt att hon gärna skulle ha liknande sockor som jag fått skickat till mig från Skellefteå – så kom ett paket på posten! Tack Carola!!

För övrigt är våren på gång – vad ni än säger! Hortensian som klättrar på min vägg är beredd! Och i rabatten väntar snödropparna troget.

I morse visade termometern flera plusgrader och gården såg ut så här! Härligt blött av regn och smält snö!

En vän från vischan beskrev det så här: ” -Jag börjar ana doften av nyharvad jord!” Det var väl ljuvligt och poetiskt sagt av en ”countryboy”!  Jag kan riktigt känna den där härliga jorddoften jag också!

Något annat att glädjas åt är att Högsta domstolen inte ger en sjukt ond människa resning. Tack för det.
”Tyskan”
får fortsätta avtjäna sin livstidsdom för morden på två små barn i Arboga.

Njut dagen! Ät semlor! Vilda Wilma vill bara slicka av grädden! 🙂

 




Premium Wordpress Themes by Natty WP. Web Hosting
Images by our golf tips desEXign.