Drug preguntas

Änka fränka fröken fru

Kultur, Lokalt, Namnsdagsbarn, Sagor, skrönor och sedelärande historier, Sverige & Världen Inga Kommentarer »

I morse när jag knäppte knapparna i min blus kom jag att tänka på de olika ramsor som min mamma använde när hon knäppte min tröja som liten.
Änka – fränka – fröken – fru – drottning – brud!

Siden – sammet – trasa – lump!  Lump som unga idag knappast vet vad det är. Slitna, gamla kläder som kasserats och blev till pappersmassa på 1800-talet. Det fanns särskilda lumpsamlare som gick runt bland stugorna. Wikipedia skriver lite om det HÄR!

Ångvagn – stångvagn – dyngvagn – droska – bil!

Slott – herrgård – villa – koja!

En spännande räkning. Vilket skulle man få? Kläder i siden och bli en vacker brud? Eller räckte knapparna bara till en änka i lump?
Blev det färd med ångvagn eller kanske droska mot slottet? Eller räknade knapparna fram att endast en oansenlig koja blev ens lott i livet?

Allt förmodligen för att få den lilla att hålla sig still medan knapparna knäpptes!

När jag sökte efter traditionella barnramsor på nätet hittade jag Sagokistan, en hemsida av Birgitta Cabo Galindo. Här har hon samlat en mängd ramsor av olika slag. En väldigt trevlig sida som du hittar HÄR!

Hur gick det för mig imorse då? Jo, jag blev en drottning i trasor som fick åka ångvagn mot villan! 😀

 

Erland ska hyllas idag! Grattis!

Skrönor och sanningar på årets första dag!

ARBOGA, Glasblåsargården i Arboga, Lokalt, Namnsdagsbarn, Personligt!, Sagor, skrönor och sedelärande historier, Sverige & Världen, VARGAR, djur och miljö, Västra Mälardalen Inga Kommentarer »

Årets första dag är inne – 2013.

Skrönor och sanningar är rubriken på dagens blogg – och här kommer lite både ock…
Först ut är Bärgslagsbladet/Arboga Tidning som antingen har rovdjursfrossa eller nyhetstorka – välj själv… ”Misstänkta björnspår hittades på tomt”, står att läsa på gårdagens förstasida!

Inne i tidningen kan man läsa om ”björnen” som lufsat runt på en villatomt i Köping… En björn på två ben…eller inte…

Den första tanke som slår en är: – Hört talas om iden? Sådana där vinterboningar som björnar lägger sig och snarkar i fram på höstkanten för att vakna upp i mars-april.
Sen funderar jag på hur realistiskt det är att en björn springer omkring på två ben med lyfta ramar i en trädgård i Köping…

Läs mer om brunbjörnen i Sverige HÄR! Denna fridsamma allätare, enligt WWF.

Men men, Bbl/AT har gjort det förr! Finska lapphundar som blir vargar jagandes tuffa män på cykel – också det i Köping – och vargar bland hyreshus i Arboga. 

Visst är det märkligt med denna upphaussade rovdjursrädsla ”out of the blue”! Man vrålar på skyddsjakt så fort man ser spår av tassar när den här gynnaren är betydligt farligare på flera sätt: Vildsvin kan förstöra stora åkermarker för lantbrukare med sitt ivriga bökande och kan också gå till anfall mot människor, något som finns dokumenterat. Senast i söndagskväll blev en kvinna i Kalmar jagad av ett vildsvin.
Men men, det är ju vargen som är den livsfarliga människodödaren… 🙁  

Nu tror ju jag att alla vargar och björnar som härjar i vår region mest är skrönor och beror på nyhetsbrist… Artikeln om björnen i Köping finns heller inte att läsa på tidningen nätsida...

Annat som verkar som en skröna men som är dagsens sanning är det nya årets början för bloggaren med familj!
2013 med betoning på 13… olyckstalet…

Exakt 2 minuter över midnatt låste vi oss ute… Precis när dottern tryckte igen dörren sa jag: – Du låste väl inte dörren nu…? Det hade hon gjort…

Ingen av oss som nu befann oss utomhus i dripp-dropp-regn mitt i nyårsnatten hade nycklar in.  Ingen av oss hade heller någon mobiltelefon med sig ut visade det sig… Vi skulle ju bara ut på gården som hastigast och titta på fyrverkerierna…

Bloggaren kom då stolt på – den gömda reservnyckeln!! Den visade sig vara väldigt väl gömd och hittades först efter ett evigt rivande och rafsande i uthus och förråd. Men den hittades och kontorsdelen av vår lägenhet kunde låsas upp! Bara för att konstatera att vi inte kom längre än till kontoret och toaletten där.
På grund av en vattenskada används kontorets badrum tillfälligt av en hyresgäst i huset och dörrarna som leder till vår del av lägenheten är låsta…
Vad göra?? Jo, kontoret har en telefon – hurra!! Vi ringde till bloggarens föräldrar som också har reservnyckel till lägenheten! Klockan var nu närmare 1 på natten… Ingen svarade…
Vi provade flera gånger och snart tutade det upptaget hos de gamla föräldrarna! Vi väntade och väntade – fortfarande upptaget. Till slut fungerade inte telefonen alls! Bara ett väsande, skrapande ljud hördes när vi försökte ringa…

Vad göra? Jo, dottern springer upp och väcker grannen på övervåningen som snällt lånar ut sin mobiltelefon. Fortfarande upptaget hos mina föräldrar. Någon taxi var lögn att få tag i på nyårsnatten. Dottern och sonen beslutade sig för att gå till mormor och morfar för att hitta reservnyckel in. Sagt och gjort… Genom mörka gator, mitt i natten med överförfriskade människor som hojtade ”GOTT NYTT ÅR!” halkades det de frysande kilometerna fram till morföräldrarnas hus.

Där följde nästa konststycke – att 1) få morföräldrarna att vakna och inte bli skrämda av vilt ringade på dörren mitt i natten, 2) att få rullstolsburen mormor med svåra ryggsmärtor att hasa sig fram till ytterdörren och försöka låsa upp, 3) att väcka sovande morfar som plockat ur hörapparaterna…

Allt medan jag satt på golvet i kontoret och funderade på om jag skulle försöka sova en stund… Och om vi hade några ljus tända inne i lägenheten… En tanke fanns att krossa glaset till en av dörrarna – men det stannade vid bara tanken. För visst hade jag blåst ut ljusen…
Utan ytterkläder och med tofflor på fötterna var inte jag alternativet att promenera 4 kilometer till mor och far…

Efter något som kändes som en evighet kom faderns/morfaderns bil rullande in på gården – med trött far/morfar iförd pyjamas under vinterrocken, välbehållna barn och en reservnyckel!

Man funderar – ska 2013 fortsätta på det här viset? Är 13 signifikativt för hela det kommande året... Eller har vi kanske fått vår beskärda del av problem och olycka nu!?
Blir kanske fortsättningen bara strålande ”lucky”?
Tja, jag vet inte. Det åter står att se. Det jag vet är att jag är väldigt trött idag, har underbara ungar och tjänstvilliga föräldrar plus grannar som lånar ut mobiltelefoner bara så där – och att vi kan se tillbaka på ett riktigt äventyr med lyckligt slut på nyårsnatten. 🙂 Tack för det!

Som sig bör hyllades det nya året trots allt.
Prick klockan 9 hissades flaggan på Glasblåsargården i Arboga!

Nu kan det bara bli bättre! Hopp fanns redan i rabatten vid huset! 🙂 Underbart!

 Nyårsdagen utan namnsdag är inne. Fira vad och vem ni vill alltså! Själv tänker jag celebrera lyckan av att allt löser sig! Även den mest jobbiga situation eller problem har en utväg. Hurra! 🙂

Som dörren på glänt
bakom det härligt, krispiga tulpanerna med föraning om vår
– väntar det nya året 2013 på oss.
Välkommen!

 

 

 

Klart Blåkulla! Och glad knorr!

ARBOGA, Lokalt, Sagor, skrönor och sedelärande historier, Sverige & Världen Inga Kommentarer »

Ja, vädret är perfekt! Soligt och klart – bra flygväder! För skärtorsdagen var den dag då käringarna for till Blåkulla enligt sägnen.  En hemsk historia egentligen som man skojar om idag. Det handlar om kvinnor som påstods vara häxor och många brändes på bål. Läs mer på Wikipedia genom att klicka HÄR!

 Idag är det ett skämt så här före påsk och bloggaren själv ”gick påskkäring” som liten. Knackade på i stugorna, gav påskbrev och fick godsaker och ibland en peng. Numera får man sällan besök av någon liten påskkäring. Det tycker bloggaren är synd. De här söta små käringarna träffade i alla fall bloggaren på här om dagen! 🙂

Lite roliga gamla vykort hittade jag på nätet!

”Glad Påsk från månens skära, jag önskar dig min kära” står det här:

Men lite annat blir det idag också – denna skärtorsdag 2012. Jag läser i Dagens Samhälle att svensk grisproduktion minskar. Höga kostnader för djurskydd i Sverige är ett av skälen när konkurrensen är hård.

Men vad kan vi göra åt det? Jo, ett projekt har dragits igång under namnet ”Gris by Sweden”.  En bra idé, tycker jag. Så här står det på ”Gris by Swedens” hemsida:

”Världens bästa griskött?

Uppfödningen är liten, upplevelsen stor. Sverige står för endast 1% av den totala grisuppfödningen inom EU.
Grundidén är att respektera djurens behov av naturligt beteende. Alla svenska grisar får ha knorren kvar.

Köttet är gott, smakrikt och saftigt. Ett unikt resultat av klok avel, bra djuruppfödning och världens strängaste djurskyddslag.
Bon appétit!”

Jättebra att marknadsföra vår stränga djurskyddslag som något positivt – och samtidigt poängtera vilket gott kött det blir från grisar och andra djur som haft det bra under sin levnad.

Gå in på ”Gris by Swedens” hemsida genom att klicka HÄR! 

Istället för att rädas högre kostnader på djurens bekostnad ska vi få andra länder att följa efter oss! Se till att människor väljer ”rätt kött”.
Aftonbladets hemsida läser jag att antalet små slakterier i Sverige ökar. Detta är också väldigt bra! Fler slakterier, kortare transportvägar! Så här står det i bladet, citat:
”Slakthusen med lokalproducerat kött har ökat från ungefär 30 stycken 2005 till 50 i dag, enligt Jordbruksverket, rapporterar Ekot i Sveriges Radio. En stark miljötrend och efterfrågan på lokalproducerat kött har fått genomslag, tror Jordbruksverket.”

Glad knorr!

På promenaden imorse gick jag via Ahllöfsgatan igen.

Ser ni trädet långt bort till höger: Det är stort! Och dess stam är gigantisk! Häftigt! Bloggaren undrar hur gammalt trädet kan vara? Och vad det har sett under sin levnad?

Nu är det hög tid för påskpyssel!  Bloggaren är klar med påskäggen som ska föräras några älskade närstående!

Sen tjejer – nu far vi väl eller hur!? 😀 Ta´t lugnt på skärtorsdagen! 🙂

 

 

Snackisar just nu – vargar och prinsessor! Befria ”Sleeping Beauty”! Låt Madeleine slippa – och svenskarna också!

Kungligt, Lokalt, POLITIK, Sagor, skrönor och sedelärande historier, Sverige & Världen, VARGAR, djur och miljö 4 Kommentarer »

Snackisar brukar en del kalla sådant som engagerar folk för tillfället.
Det som gäller just nu är – vargar (vårt område) – och prinsessor (hela Sverige)!

Vi börjar med det närmaste – närmast min omvärld och närmast mitt hjärta – vargen! Nu pågår ”skyddsjakten” för fullt för här ska Västmanland skyddas mot varg!  Ändå visar det sig otroligt svårt att hitta en enda varg att döda! Inte ens från helikopter lyckas man leta upp en varg att skjuta. Men ändå behövs skyddsjakten för vi är så hårt angripna i vår län… Visst är det konstigt!?

Ännu konstigare blir det när man läser detta: Jägarna vet inte riktigt vad dom vill egentligen. Nu bråkar dom inbördes också – inte bara mot oss som vill ha en seriös debatt om vargar.
Det har tydligen stigit vissa personer åt huvudet – för Ejnert Andersson uttalar sig för oss alla här i Västmanland och påstår att vi vill ha en ”nollvision” vad gäller varg. ???
Vem har bestämt det? Hur kan en klick jägare uttala sig för alla invånare i Västmanland?

Tidningar i länet utför allt emellan enkäter och där kan man utläsa att de flesta vill ha vargen kvar. Plus att så gott som ingen har sett en varg – trots att det tydligen kryllar av dom…

Bloggaren får utstå påhopp allt emellanåt – vilket ni kan se av de anonyma (!) kommentarer som skrivs efter mina bloggar.
Jag låter dessa stå kvar såvida de inte blir för grova. Detta för att visa på vad det är för sorts människor vi har att göra med.

Så till nästa rikssnackis – prinsessor!  Först var det ett ståhej kring den här lilla tjejen: Den nyfödda prinsessan Estelle. Utöver när hon skulle komma, vad hon skulle heta och hur hon skulle komma att se ut – har det snackats för och emot monarki. Jag har själv börjat vackla i min hållning till kungahuset. Först när jag tänker på att denna stackars lilla nyfödda flicka ska drillas in i ett gammaldags ämbete som blivande drottning. Men hallå! Det är år 2012 nu!!

Ännu mer vacklande blir jag när jag påminns om en annan prinsessa. Den här: Det var Karin Magnusson i Aftonbladet som fick mig att ilskna till och verkligen se kungahuset försvinna långt bort i fjärran. Karin Magnusson skriver bl.a. så här under rubriken ”Kliv av eller kom hem och jobba, Madeleine”, citat:

””Vill Madeleine fortsätta­ bo i New York ska hon slopa­ sin kungliga höghetstitel­ och försörja sig själv. Det finns gott om exempel på kunglig­heter som tagit ­steget in i det civila. Prinsessan Märtha Louise av Norge­ klev åt sidan när hon gifte­ sig med Ari Behn och har sedan dess med framgång ägnat sig åt diversehandel inom kultur och livsåskådning. Madeleines ­alternativ är annars att komma hem och baka tunnbröd och blåsa glas med de andra familjemedlemmarna.
Det finns också gott om ­ utsatta barn i Sverige som nog gärna skulle ta del av den kungliga omsorgen.
(Detta med anledning av att Madeleine jobbar för organisationen Childhood i USA, bloggarens anmärkning).
Att försörja en fullt frisk ung kvinna med begränsat intresse för sitt land och ­sina representativa plikter­ är magstarkt även för en intellektuell monarkist.”

Läs hela artikeln genom att klicka HÄR!

Jag håller med fullständigt! Det finns gränser! Låt Madeleine slippa ”plikterna” som hon inte verkar särskilt intresserad av och skippa apanaget samtidigt! Så fort ”de kungliga” lämnar landet och inte ”tjänstgör” här så ska de heller inte försörjas på svenskarnas bekostnad! Pinsamt är bara förnamnet på vår idioti att vräka ut pengar på en ung, frisk kvinna som mycket väl kan försörja sig själv! Befria sleeping beauty från Sverige och från våra pengar!

Förhoppningsvis försvinner vårt gammaldags kungahus på sikt så att prinsessan Estelle blir en vanlig Estelle Bernadotte den dagen hon är myndig. Hennes och föräldrarnas kändisskap kommer att ge dem hur bra jobb och inkomster som helst – utan att svenska invånare ska föda dom!
Kanske är det dags för den här symbolen att bli mer markant!    Klicka HÄR för att komma till Republikanska föreningen.

Jaha, då har jag dundrat klart om dagens snackisar! 7 grader varmt ute, februari är snart slut – bara skottdagen kvar och ute skiner solen och rabatterna prunkar! Ha det gott!

 

 

Valentin – varför firar vi honom som Alla Hjärtans Dag?

ARBOGA, Lokalt, Religion, Sagor, skrönor och sedelärande historier, Sverige & Världen Inga Kommentarer »

14 februari idag och Valentin har namnsdag. Samtidigt är nog de flesta medvetna om vad detta datum också innebär –
nämligen Alla Hjärtans Dag!

En av de lokala tidningarna tar också upp dagen förstås – så här: Så firar vi – beskriver tidningen och visar fyra par – man och kvinna.

Men är det verkligen kärlek mellan två par som den här dagen firas för? Jag har kontrollerat saken och ursprungligen fanns det flera män med namnet Valentin som kom att hyllas för sitt martyrskap och blev St Valentine.

Redan på 400-talet nämns Valentin. En av dessa Valentinar ska ha återgett synen åt sin fångvaktares dotter – allt enligt Wikipedia. Läs mera HÄR!

St. Valentine ses här i en kyrka i DublinIrland:

Först på medeltiden började denna dag förknippas med kärlek mellan par. Enligt Wikipedia uppstod möjligtvis detta genom en folklig föreställning om att fåglar i mitten av februari sökte och fann sin partner. Detta inspirerade pojkar och flickor att fundera på vem som skulle bli deras Valentin, det vill säga vem som de skulle hålla ihop med minst ett år framöver.

Jag tycker att man kan fira alla denna dag! Alla som betyder det där lilla extra för en. Det kan vara partnern, självklart, men också en god vän, syskon, föräldrar eller varför inte en liten katt! Kattkram med Curry!

Jag har tur som har tre katter att krama! Felix – medarbetaren vid bloggen! Och Vilda Wilma som kan gäspa på beställning! 🙂 Det är sant! Så fort man klappat och kelat med henne och slutar – så gäspar hon! Märklig kisse – Vilda Wilma!

Förresten behöver det inte vara 14 februari för att du ska uppskatta en när och kär vän! Gör det oftare! Så enkelt och så uppskattat att säga något snällt, ge en kram eller bara ett leende mot någon du möter på gatan.

Idag låg nysnö på marken när jag vaknade. Väldigt onödigt, tyckte jag som redan fått vårkänslor! Igår kväll såg det så här vackert ut på Valskograkan när jag åkte från Köping.

Och så här vid Stureleden i Arboga.

Ha en riktigt fin och skön ALLA HJÄRTANS DAG! Klappa dig själv på axeln och tala också om för dig själv hur bra du är! KRAM på er!

 

 Premium Wordpress Themes by Natty WP. Web Hosting
Images by our golf tips desEXign.